Netflix pe stil vechi

Autor: Loredana Frăţilă-Cristescu Postat la 22 septembrie 2018 43 afişări

Oamenii din ziua de azi au mai multe opţiuni de petrecere a timpului liber, dar asta nu înseamnă că cei de altădată nu ştiau cum să-şi alunge plictiseala şi să se distreze.

Netflix pe stil vechi

Spre exemplu, oamenii din epoca victoriană aveau propria lor versiune de Netflix, chiar dacă cinematograful nu se inventase încă, scrie CNN, care citează concluziile recent dezvăluite ale unui studiu dedicat acestei perioade.

Studiul, întreprins de profesorul John Plunkett, specialist în epoca victoriană din cadrul Universităţii din Exeter din Marea Britanie, este dedicat unei modalităţi foarte populare de distracţie din acea vreme, aşa-numita „lanternă magică”, prin care se puteau proiecta imagini cu diverse subiecte care, completate cu explicaţii şi alte efecte, alcătuiau un adevărat spectacol, iar ca materiale de cercetare au fost folosite reclamele din publicaţiile vremii. Iniţial distracţie pentru cei bogaţi, care-şi permiteau să închirieze echipamentele necesare cu tot cu operatori pentru ocazii speciale, „lanterna magică” a devenit ulterior accesibilă unui public mai larg, cererea mare permiţându-le unor librari, spiţeri ori papetari să mai câştige un ban în plus organizând proiecţii pentru doritori sau închiriind doar imagini. Odată cu răspândirea acestui tip de divertisment au apărut şi furnizorii de conţinut pe bază de abonament, strămoşii unor servicii de azi ca Amazon sau Netflix. O mulţime de firme mici le ofereau abonaţilor accesul la biblioteci de imagini cu tot felul de subiecte, cum ar fi călătorii, basme, astronomie, adaptări ale unor romane celebre, subiecte biblice şi nu numai. Cele mai populare erau însă cele cu efecte speciale, obţinute cu ajutorul unui aparat care proiecta două imagini în acelaşi loc, dând impresia trecerii de la zi la noapte ori a apariţiei unei fantome, de exemplu. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.