Noul armistiţiu umanitar din Yemen, oprit după o serie de raiduri aeriene
Cel de-al treilea armistiţiu umanitar de când a început războiul în Yemen, acum patru luni, a fost întrerupt, după ce raiduri aereine au fost relansate marţi de coaliţia ţărilor arabe în sudul ţării.
Consiliul de securitate al ONU a oferit consultaţii privind conflictul din Yemen, în timp ce eforturile depuse de organizaţia internaţională pentru găsirea unei soluţii prin negociere nu au dat rezultate, informează site-ul publicaţiei Le Parisien.
Şeful operaţiunilor umanitare ONU, Stephen O'Brien, a făcut un apel la Consiliu să "intensifice eforturile" pentru a restabili armistiţiul. O'Brien a anunţat că va sosi în misiune "în următoarele săptămâni pentru a identifica nevoile populaţiei yemenite".
Armistiţiul de cinci zile a fost decretat unilateral de coaliţia condusă de Arabia Saudită, care bombardează rebelii şiiţi huthi susţinuţi de Iran, din 26 martie, încercând să îl readucă la putere pe preşedintele Abd Rabbou Mansour Hadi, care s-a refugiat la Riyad. Rebelii au ocupat începând cu luna iulie 2014 regiuni vaste ale ţării. Intrată în război pentru a-i împiedica pe rebelii huthi să preia controlul total asupra Yemenului, coaliţia avertizase că va riposta la orice acţiune de atac a acestora.
În 24 de ore, 22 de insurgenţi, doi civili şi patru membri ai serviciilor de securitate au decedat în timpul atacurilor din nordul oraşului Aden, conform unui responsabil pentru sănătate, Al-Khadr Lassouer.
Această pauză de la atacuri ar fi trebuit să permită salvarea militanţilor şi a civililor care "plătesc marele preţ" în acest conflict, a anunţat într-un comunicat de presă coordonatorul pentru afaceri umanitare al ONU în Yemen, Johannes Van Der Klaauw.
Având în vedere că situaţia "continuă să se degradeze rapid", Stephen O'Brien a deplâns faptul că apelul la fondurile ONU pentru o sumă de 1,6 miliarde de dolari, s-a primit drept răspuns o finanţare care nu depăşeşte 15%, deci 241 milioane de dolari. "Avem nevoie urgentă de resurse suplimentare", a spus el marţi în Consiliul de Securitate.
Cel puţin 1.895 de civili au fost printre cele 3.984 de persoane ucise în patru luni de conflict, potrivit estimărilor ONU. Aproximativ 80% din populaţie - 21 de milioane de oameni - au nevoie de ajutor sau de protecţie, iar peste 10 milioane au dificultăţi în a găsi hrană sau apă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro