Noul ministru al Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, nu are o soluţie pentru criza lemnelor de foc
Ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, nu are o soluţie pentru a rezolva criza lemnelor de foc şi s-a ferit să dea un răspuns clar legat de modificarea Codului Silvic, după o întâlnire avută sâmbătă la Bistriţa cu reprezentanţii forestierilor.
Aflat la Bistriţa, unde a avut loc o întâlnire regională cu reprezentanţii din zona forestieră din 12 judeţe, ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş a refuzat să dea un răspuns clar legat de solicitarea Asociaţiei Forestierilor din România care cerea modificarea Codului Silvic.
”Toate problemele, care sunt probleme cu adevărat ale cetăţenilor din România, rămân prioritate pentru modul în care Ministerul Apelor şi Pădurilor le va aborda ca politici publice, ca strategii şi decizii”, a răspuns jurnaliştilor ministrul Ioan Deneş, întrebat despre criza lemnului de foc.
Ministrul a refuzat să dea un răspuns clar şi în ceea ce priveşte modificarea codului silvic cerut de Asociaţia Forestierilor din România: ”Astăzi a fost o primă întâlnire dintr-o serie de întâlniri pe care le-am creionat la nivelul ministerului, împreună cu consilierii ministrului. (...) La întâlnire am invitat oameni care au domeniu de activitate în cele cinci paliere de activitate din zona forestieră respectiv proprietari de păduri, administratorii fondului forestier şi şefi de ocoale, operatori economici din expoatare şi din prelucrare, precum şi producători de mobilă. Eu la aceste dezbateri nu am pornit cu idei şi cu probleme apriorice cu care eu am venit la minister.
La sfârşitul anului trecut, proprietarii şi administratorii de păduri, producătorii de mobilă, organizaţiile de mediu şi asociaţiile forestierilor au atras atenţia, într-un comunicat comun, asupra faptului că lemnul de foc are preţuri excesiv de mari, iar industria mobilei a intrat într-un declin accentuat.
”Vorbim despre al doilea an consecutiv în care, pe fondul unui blocaj legislativ, lipsa resursei lemnoase generează o creştere a preţului pentru lemnul de foc necesar populaţiei în sezonul rece, iar industria mobilei a intrat într-un declin accentuat, fiind practic pusă pe jar. Sectorul forestier este afectat de o gravă criză de resursă lemnoasă, astfel încât lemnul de foc a ajuns la preţuri prohibitive pentru populaţia din mediul rural (aproximativ 500-600 lei/mc). Mai mult decât atât, pentru prima dată din 2009-2010, exporturile industriei mobilei din România au intrat pe o pantă descendentă în 2017, afectate fiind de lipsa resursei, de preţurile mai mari ale resursei faţă de preţurile existenţe în Europa şi de criza forţei de muncă”, se arăta în comunicat.
Potrivit liderilor din acest domeniu, exporturile industriei de mobilă au scăzut pe toate cele trei destinaţii majore din piaţa europeană: Germania (-3%), Italia (-10%), Franţa (-3%). Concomitent, importurile de buştean de răşinoase - care au contrabalansat criza de resursă în anul 2016 - s-au redus foarte mult în 2017, ca urmare a intrării în vigoare a interdicţiei complete de export de buştean din Ucraina.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro