Nu vor să mai rişte: băncile din România au în continuare o solvabilitate extrem de ridicată
În S1/2019 rata de solvabilitate era de 19,6%, dublu faţă de cât cere BNR
Indicatorul de solvabilitate - un indicator important analizat de BNR, care arată cât de bine capitalizată este o bancă - a coborât la sfârşitul primului semestru (S1) din 2019 la 19,6%, dar se menţine peste minimul impus de 10%, ceea ce arată că există în continuare spaţiu pentru creşterea creditării.
Creditul privat total a început anul 2019 cu o creştere anuală surprinzătoare de 8,4%, în condiţiile limitării gradului de îndatorare al populaţiei şi aplicării taxei bancare, pentru ca la finalul lunii februarie ritmul anual să încetinească uşor, la 8%, iar în martie să coboare până la 7,7%, pas de creştere care s-a menţinut şi în aprilie şi mai. Ulterior, viteza creditării s-a mai temperat, coborând în luna iunie la 7,1%. Nivelul indicatorului de solvabi-litate din primul semestru este mai mic atât comparativ cu cel înregistrat în S1/2018, cât şi faţă de nivelul de la finele anului 2018, când depăşea 20%.
La nivelul întregului sistem bancar, rata de solvabilitate, care arată capitalurile proprii de care dispun băncile raportat la active ponderate în funcţie de risc, a ajuns la sfârşitul anului trecut la un vârf de 20,71%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro