O economie functioneaza si in timp de razboi. Asa e si acum. Daca Romania nu face fata concurentei din vest scapa cine poate
Exemplu concret. O punga de malai produs in Romania este mai scumpa, la raft, decat aceeasi marfa, aceeasi cantitate, importata din Italia. Diferenta este infima, dar exista. Sincer, voi ce ati alege? Conteaza ca Romania este exportator net de porumb in Europa? Am incercat ambele variante ale produsului. Nicio deosebire. Initial am luat malaiul romanesc. Am zis sa ajut economia autohtona. Ulterior, am considerat ca nu merita sa sprijin fabrica romaneasca, atata timp cat nu este capabila sa scoata pe piata un produs local mai bun si mai ieftin. Principiul comercial a invins nationalistul din mine. Daca ar fi vorba de un fruct exotic, care nu creste la noi, ar fi altceva. Cand vad ca un produs adus de la peste 1.000 km distanta este mai ieftin decat aceeasi marfa, produsa local, nu mai vreau/pot sa fiu nationalist. Suna cinic, dar asta inseamna economie de piata libera.
Pentru mine, la asta se reduce razboiul din economie. Desigur, pot veni "n" priceputi sa-mi explice ca gresesc. Nu conteaza ca ei vorbesc din carti si nu au avut niciodata tangenta cu economia reala. Ei "stiu" ce e bine si ce e rau.... Cand am aderat sau, mai bine zis, am fost impinsi spre Uniunea Europeana, stiam ca intram intr-un razboi economic international.
Comertul din Europa implica o regula elementara, pe care multi nu o accepta, desi o cunosc: cerere versus oferta. Cand piata muncii din Europa s-a deschis, milioane de romani, care nu mai aveau unde sa lucreze in tara, au devenit "marfa" de export. Personal, consider ca migrantii nostri sunt cei mai curajosi antreprenori romani si ma plec in fata lor. Ei au ajuns sa fie cel mai bun produs de export autohton. Prin munca lor trimit in tara peste 5 miliarde euro anual. Paradoxal, au devenit si cel mai mare investitor, in propria tara. Cum au reusit asta? Cu pretul la care isi vand forta de munca. Daca nu credeti intrebati-i direct. Eu am facut asta de nenumarate ori.
Desigur, va intrebati ce legatura are malaiul cu joburile romanilor care lucreaza afara? Pai are. Si inca una foarte puternica si directa. Asta inseamna adevarata economie. Asta insemana razboi comercial si...functioneaza. Asa cum eu am posibiliatea sa aleg intre un produs romanesc si altul adus din Italia, tot asa un angajator din vest are aceeasi sansa sa angajeze un conational sau un roman. Daca patronii straini care angajeaza romani sunt de condamnat si eu sunt vinovat ca aleg acelasi lucru pentru un pret mai mic. Pe banii mei, decizia imi apartine. Am vrut globalizare, ne place sau nu, exact asta inseamna.
Se stie deja ca multe produse din vestul Europei ajung pe pietele de desfacere din estul continentului la preturi mai mici decat produse locale identice. Cum e posibil? Tarile fara lideri politici, care nu au o strategie economica clara si nu protejeaza interesele comerciale ale antreprenorilor autohtoni, ajung sa fie invinse cu...pretul, in propria tara. Nimic mai simplu. De ce credeti ca tarile din vest pompeaza sute de miliarde de euro in propriile economii. Credeti ca nu au un interes national? Cine isi imagineaza ca se gandesc si la binele european comun, inclusiv al companiilor din Romania sau din alte tari, viseaza frumos. Este "care pe care"!...Asa a aparut conceptul de "tara de consumatori", valabil acolo unde oamenii consuma ceea ce nu sunt capabili sa produca local. De aici si deficitul comercial si imprumuturile externe. Totul se leaga in favoarea celor puternici, a tarilor care stiu sa conduca economia globala in directia care le convine si isi protejeaza proprii cetateni.
In ultimul timp, am vazut ca se vorbeste si la noi de procesarea locala a materiilor prime. "Da-i romanului mintea de pe urma"... a devenit de mare actualitate. Ne-au trebuie peste 30 de ani sa ne "luminam" economic sau asteptam un virus ca sa intelegem ca economia inseamna razboi comercial. Deviza "Prin noi insine" nu va functiona fara un parteneriat public-privat solid, care sa contrabalanseze competitia acerba europeana. Nu poti sa castigi un razboi comercial numai cu sloganuri frumoase. Nu se poate sa adaugi plus-valoare unui produs fara capital, cu un sistem bancar primitiv, cu dobanzi la credite de doua-trei ori mai mari decat in vest. Nu poti sa generezi produse competitive la export, daca statul roman nu face ceea ce fac celelalte state pentru antreprenorii lor.
Am observat recent ca diversi economisti stiu deja cum va fi Romania in trimestrul 3 comparativ cu T2 si fac previziuni pentru T4. In opinia mea, ca antreprenor conectat zi de zi la piata reala, ceea ce s-a scris pana acum in cartile de economie nu mai este valabil, decat tangential. In viitorul apropiat, Covid-19 ne va invata ce insemana Noua Economie in piata unica europeana si va trebui sa ne adaptam vremurilor care vor veni si pe care nu le cunoaste nimeni. Suntem intr-un razboi comercial in care scapa cine poate si numai pretul poate face diferenta.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro