O gura de aer
In sfarsit, o veste buna pentru producatorii de carne de pui, dupa pierderile de 30 de milioane de euro provocate de gripa aviara. Saptamana trecuta au crescut taxele vamale pentru carnea de pui de import de la 45% la 70%. E o masura temporara, salutata de producatorii interni. E si suficienta?
In sfarsit, o veste buna pentru producatorii de carne de pui, dupa pierderile de 30 de milioane de euro provocate de gripa aviara. Saptamana trecuta au crescut taxele vamale pentru carnea de pui de import de la 45% la 70%. E o masura temporara, salutata de producatorii interni. E si suficienta?
Gheorghe Antochi, presedintele grupului Agricola International, spune ca in portul Constanta ajung vase cu incarcaturi din carne de pui vrac care este, mai apoi, decongelata, ambalata in "portii" mici, recongelata si vanduta. E vorba, spune Antochi, de carne de import care pe piata romaneasca are preturi imposibil de concurat (cu 50% mai mici) si care provine din Statele Unite si Brazilia - iar importurile din aceste tari inseamna aproape trei sferturi (72%) din totalul carnii de pui de import. Astfel de importuri, spune Antochi, ar incalca doua conditii impuse producatorilor romani.
Prima conditie e legata de felul in care sunt hranite pasarile. De mai bine de un an, producatorii romani - spre deosebire de cei din Brazilia si Statele Unite - nu mai au voie sa foloseasca drept hrana pentru pasari fainile si grasimile de origine animala. Pentru producatorii care fac export in Uniunea Europeana, regula a fost impusa cu cinci ani in urma. Cea de-a doua conditie e cea a congelarii si recongelarii, pe care cea mai mare parte a importurilor - care au ajuns in 2005 la 158.000 t (peste 200 de milioane de euro) - nu o respecta, spune Antochi. Problema importurilor neloiale e veche de 3-4 ani. Dar e una mai mare, spun producatorii, decat a celor 8.000 t de carne de pui care vin anual din UE si care se supun acelorasi reguli si restrictii ca si producatorii locali.
Totusi, marirea taxelor vamale pentru urmatoarele sase luni - adica pana in august - e un balon de oxigen pentru productia interna. Masura, propusa de Uniunea Crescatorilor de Pasari in toamna lui 2005 si aprobata de guvern saptamana trecuta, e folositoare pentru ca producatorii romani care isi vor putea vinde, macar in parte, stocurile de carne, cifrate in decembrie 2005 circa 20.000 de tone, de zece ori mai mult decat in decembrie 2000.
Numai Agricola International, spune Gheorghe Antochi, are pe stoc circa 3.000 de tone - productia pe o luna - care ar fi trebuit sa mearga la export catre tari ca
Dar peste zece luni - daca totul merge bine - vom fi deja in Uniunea Europeana, iar carnea de import va patrunde in
Urmeaza deci sase luni in care producatorii interni au timp sa scape de stocurile pe care nu le-au putut exporta din cauza interdictiilor pricinuite de gripa aviara si alte patru in care importurile vor fi taxate din nou in vama cu numai 45%. Dupa aceea, va trebui sa dea piept cu Europa: incepand cu 1 ianuarie 2007, toata lumea va avea aceeasi sansa, va trebui sa respecte aceleasi norme si sa inoate singur.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro