O legendă a bitcoin-ului, bărbatul care a cumpărat două pizza cu 10.000 de bitcoin în 2010, revine în atenţia media. Ce a cumparat de data aceasta
Odată cu explozia preţului unui bitcoin, Laszlo Hanyecz, cel care a cumpărat două pizza cu 10.000 de bitcoini în 2010, era dat exemplu menţionându-se ce avere uriaşă ar fi putut avea dacă păstra acei bani.
Hanyecz a intrat din nou în atenţia presei şi de data aceasta tot pentru că a cumpărat două pizza. De data aceasta el a vrut să testeze reţeaua lighting network care funcţionează pe blockchain-ul de bitcoin, implementată pentru a creşte viteza tranzacţiilor. Astfel el a plătit 0.00649 bitcoini pentru 2 pizza (67 de dolari), iar tranzacţia l-a costat 6 cenţi.
"Am vrut să le demonstrez oamenilor că încă poţi cumpăra pizza cu bitcoin. Dar dacă dai 50 de dolari pe pizza şi ai o taxă de tranzacţionare de 100 de dolari atunci nu funcţionează. Ideea este că prin lighting network tranzacţiilor pot fi instante cu aceeaşi securitate a blockchain-ului şi taxele sunt minime", a declart Hanyecz pentru Bloomberg.
Blockchainul (lanţul de blocuri) este compus din mai multe blocuri care conţin colecţii de tranzacţii organizate în bucăţi secvenţiale. Pentru ca o tranzacţie să devină oficială, ceilalţi jucători (minerii) trebuie să efectueze proceduri computaţionale (să pună calculatoarele la treabă să rezolve anumiţi algoritmi) pentru a putea plasa acea tranzacţie în bloc, un proces care durează cam 10 minute. Aproximativ 2.000 de tranzacţii se pot stoca într-un singur bloc, astfel apar întârzieri. Pentru că spaţiul dintr-un bloc este limitat, utilizatorii care fac o tranzacţie ataşează o mică taxă, pentru a motiva minerii să includă tranzacţia în bloc înaintea altora. Aceste taxe de tranzacţionare pot fi de câţiva de dolari sau mai mult, iar taxa este aceeaşi, indiferent dacă faci o tranzacţie de 5 bitcoini sau 10.000 de bitcoini. „Dacă se implementează lighting network anul acesta, atunci vor fi mari probleme pentru procesatorii de plăţi. Îţi voi putea trimite bani în mai puţin de o secundă, la un cost minimal. Poţi să trimiţi 100 de miliarde de dolari apăsând un buton”, spune fondatorul Netopia.
Ideea din spatele lighting network este că majoritatea plăţilor nu trebuie înregistrate în registrul bitcoin. În schimb, plăţile pot avea loc în canale private între utilizatori. Astfel, lighting network încearcă să deplaseze multe tranzacţii în canalele private. Astfel încât atunci când cumperi o cafea cu bitcoin, acea tranzacţie să nu mai fie stocată în blockchain, ci în canalul privat care este ataşat blockchainului.
Mai multe despre blockchain, bitcoin, lighting network şi alte criptomonede puteţi citi aici
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro