O noua metodă de a construi o casă ieftină si ecologică inventată de o româncă

Postat la 23 august 2017 2293 afişări

Leontina Prodan, adepta a utilizarii produselor si materialelor naturale traditionale in stilul de viata actual, aduce un nou concept in constructia de locuinte.

O noua metodă de a construi o casă ieftină si ecologică inventată de o româncă

Este vorba despre case ecologice din piatra, lemn si pereti din puzderie de canepa cu var. Leontina Prodan spune ca va construi, in scop demonstrativ, prima casuta ecologica de canepa, la Galgau Almasului, langa Gradina Zmeilor, pe un teren pe care il are mostenire de la parinti, scrie graiulsălajului.ro

 

"Am inceput anul trecut cu primele zidarii demonstrative din lemn, piatra si puzderie de canepa cu apa sau cu lut. Casuta canepii de la Galgaul Almasului va fi un proiect pilot, proiectata pentru zone protejate. Va fi ca si o casuta de vacanta, de 15 - 20 de metri patrati, cu acoperis verde (se decoperteaza de vegetatie terenul de sub casa, iar stratul respectiv se pune pe acoperis - n.r.) si zidarie de puzderie de canepa. Casuta va fi langa un izvor si va avea toate utilitatile necesare pentru locuit", declară Leontina Prodan pentru sursa citată mai sus.

"Mergem pe ideea de traditional. Dintr-o cultura de canepa de un hectar rezulta 10 - 15 tone de planta, suficienta pentru o casa. Casa se poate construi intr-o claca, la fel cum faceau bunicii nostri. Ne mai trebuie piatra, lemn si var sau lut",  explica Prodan.

 

Legat de costuri, initiatoarea proiectului spune ca vor fi aproape de zero. Proiectul este realizat de Ileana Mavrodin, arhitect roman reintors in tara din Canada, care si-a construit propria casa verde, din cob (amestec de lut, paie, nisip, apa). 

 

Pe langa programul clasic Casa Verde, prin care se acorda cetatenilor finantare nerambursabila pentru instalarea sistemelor de incalzire care utilizeaza energie regenerabila, Ministerul Mediului acorda finantare pentru constructia sau izolarea termica de locuinte utilizand materiale naturale, prin programul Casa Verde Plus. 

 

Programul a fost lansat in 2016 si este multianual. Persoanele fizice care construiesc sau renoveaza ecologic pot beneficia de rambursari din totalul sumei cheltuite cu materialele si lucrarile de constructie pana la valoarea maxima de 40.000 de lei, dupa finalizarea lucrarilor si obtinerea certificatului de performanta energetica. 

 

Se pot folosi pentru constructia sau izolarea caselor materiale ecologice precum canepa, lana, bumbac – denim reciclat, vata minerala bazaltica, pluta, perlitul, celuloza sau zidaria din canepa si var. Mai multe detalii despre program puteti gasi pe site-ul www.afm.ro.

 

La Timisoara, Leontina Prodan a infiintat Scoala Tehnica de Arte Romanesti Traditionale (START), unde tinerii invata diferite meserii si mestesuguri traditionale, precum constructia de case din materiale naturale, confectionare de papusi din materiale ecologice sau coaserea costumelor populare romanesti. 

 

Cititi mai multe pe www.graiulsalajului.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.