Octavian Jurma, noi previziuni sumbre în val 5: creştere şocantă a numărului de infectări

Autor: Andreea Tobias Postat la 10 ianuarie 2022 85 afişări

Octavian Jurma, noi previziuni sumbre în val 5: creştere şocantă a numărului de infectări

Cercetătorul Octavian Jurma estimează doborârea recordului provocat de valul Delta în România, de aproape 19.000 de cazuri zilnice, chiar în această săptămână. Valul deceselor urmează abia la 3 săptămâni după cel al infectărilor, atrage atenţia medicul. 

„Săptămâna trecută am asistat la o explozie a numărului de cazuri şi la un nou record pandemic cu o creştere săptămânală de 288%. Comparativ cu valul Delta, valul Omicron a crescut procentual mai mult în 1 săptămâna decât în a crescut procentual valul Delta în 4 săptămâni (inclusiv în perioada cu cea mai rapidă creştere)! Chiar dacă această creştere se reduce la jumătate, în această săptămână tot vom depăşi cu certitudine 10.000 de cazuri pe zi încă de marţi. Dacă în schimb acestă creşterea se menţine la nivele apropiate de cele de săptămâna trecută (lucru foarte probabil), vom depăşi cu siguranţă 15.000 de cazuri pe zi şi e posibil chiar să depăşim deja în această săptămâna recordul de 18.863 de cazuri atins în valul 4-Delta. Este o creştere şocantă a numărului de infectări, atât de rapidă încât este greu de procesat mental şi emoţional”, scrie medicul pe Facebook.

Potrivit acestuia, este posibil ca valul de infectări din valul 5-Omicron să ajungă la maximul valului 4-Delta înainte ca valul de spitalizări să debuteze (valul de internări debutează în medie la 2 săptămâni după valul de infectări, iar cel de decese la 3 săptămâni): „numărul de spitalizări va creşte uşor încă din această săptămână, însă abia de săptămâna viitoare valul va izbi în forţă spitalele. Din păcate se confirmă şi în România că valul Omicron va creşte numărul de spitalizări în rândul minorilor. Chiar dacă numărul de spitalizări la toate categoriile de vârstă a crescut săptămâna trecută cu doar 3.6%, în rândul copiilor spitalizările au crescut cu 69%, un nou record pandemic (şi această creştere nu reflectă deschiderea şcolilor)”.

Valul deceselor urmează abia la 3 săptămâni după cel al infectărilor şi prin urmare numărul de decese poate fi în scădere şi în această săptămâna pe fondul scăderii valului Delta., spune medicul, potrivit căruia în rândul tinerilor şi adulţilor activi (20-59 ani) se constată o uşoară creştere de 6.9% a numărului de decese la 24h. Acest lucru nu poate fi, însă, atribuit categoric Omicron, având în vedere că şi infectările cu Delta au fost în uşoară creştere în această perioadă.

„De săptămâna viitoare vom vedea şi impactul deschiderii şcolilor în format fizic. Tot săptămâna viitoare vom depăşi cu certitudine 25.000 de cazuri pe zi şi e posibil să ne atingem şi limita capacităţii de testare în jurul a 30-40.000 de cazuri pe zi. Românii au decis cu entuziasm să lase şi valul 5-Omicron să trecă la fel de puţin stingherit ca valul 4-Delta şi să îl întîmpine la fel de puţin protejaţi. Vedem că virusul şi-a ţinut promisiunea şi a sosit în forţă aşa cum a anunţat în urmă cu o lună. Pandemia este în continuare mult mai predicitibilă decât clasa politică şi autorităţile. De data asta însă virusul se mişcă atât de repede încât nu mai putem evalua la fel de corect consecinţele impactului său, mai ales că populaţia nu mai este nici pe departe la fel de omogenă în privinţa imunităţii ca la debutul pandemiei. În curând însă urmează să aflăm şi care va fi preţul pentru această indiferenţă faţă de sănătatea şi viaţa semenilor noştri mai vulnerabili decât noi, între care se numără nu doar cei bătrâni şi vulnerabili, care <oricum mureau>, dar şi cei mici, pe care îi obligăm cu cinism să pornească cu un handicap în viaţă”, îşi termină cercetătorul postarea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
jurma,
previziuni,
socant,
cazuri,
delta,
decese,
infectare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.