Omicron, variantă cu transmitere aeriană. Specialist: masca devine mijlocul primar de protecţie

Autor: Petru Mazilu Postat la 15 decembrie 2021 1506 afişări

Omicron, variantă cu transmitere aeriană. Specialist: masca devine mijlocul primar de protecţie

Cercetătorul Octavian Jurma anunţă că tot mai multe experţi din străinătate solicită ca varianta Omicron să fie declarată cu transmitere aeriană. Solicitările se fac în urma cercetărilor care încearcă să afle de ce varianta se transmite atât de rapid. 

Potrivit ultimelor date, rata de creştere Omicron faţă de Delta în Danemarca şi în Marea Britanie a ajuns la 600%. Octavian Jurma spune că numerele sunt prea mici că să se realizeze statistici concludente, însă sunt suficient de mari că să ofere serie de răspunsuri preliminare în ceea ce priveşte virulenţa şi modul de transmitere.

„Îmi doresc şi eu foarte tare să confirmăm natură mai blândă a variantei Omicron. Nu pot însă nici să ignor datele care vin din tot mai multe surse care ne spun că este la fel de virulentă că restul variantelor de până acum şi diferenţa între ţări va fi dată de rată de vaccinare, demografie şi măsurile luate de guverne”, a explicat Jurma.

Transmiterea accelerată a virusului i-a făcut pe cercetători să solicite ca varianta să fie declarată cu transmitere aeriană. Asta înseamnă că particulele mult mai mici pot transporta cantităţi infecţioase de virus mult mai mari decât în cazul Delta. Aceste particule pot persista mai mult în aer şi pot ajunge la distanţe mai mari de 2 metri.

De aceea, măsurile de protecţie devin mult mai importante.

„Avem nevoie deci de filtre mai bune şi de măşti mai bune. E momentul să trecem la FFP2 şi FFP3 în spaţiile închise. Măştile chirugicale pot fi suficiente în spaţiile deschise, însă în spaţiile aglomerate FFP2 poate fi mai bună. Masca este acum mijlocul primar de protecţie faţă de Omicron, indiferent dacă eşti vaccinat, trecut prin boală sau testat. La care se adaugă, distanţarea fizică (care trebuie mărită) şi igienă (care rămâne aceeaşi). Staţi departe de localurile care nu sunt riguroşi cu scanarea codului QR. E mai bine să îţi cheltui banii în locurile care fac un efort suplimentar pentru siguranţă ta şi a familiei tale”, este sfatul lui Octavian Jurma.

Opt cazuri de infectare cu Omicron au fost depistate la persoane aflate în România. Toate au forme uşoare ale bolii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.