Omul din spatele strategiei lansate în Suedia admite că a greşit: Cu 43 de morţi la 100.000 de locuitori, rata de mortalitate a ţării este una dintre cele mai mari la nivel mondial, întrecându-şi detaşat vecinii care au impus restricţii mult mai severe
Principalul epidemiolog al Suediei a declarat că strategia sa de combatere a coronavirusului a rezultat într-un număr mult prea mare de decese în interiorul ţării, scrie Bloomberg.
„Dacă ne-am fi confruntat cu aceeaşi boală cu informaţiile pe care le avem astăzi, cred că răspunsul nostru s-ar fi încadrat undeva între ce a făcut Suedia şi ce a decis să facă restul lumii”, a declarat Anders Tegnell, epidemiologul de stat al Suediei.
În interiorul ţării, adunările de peste 50 de persoane continuă să fie interzise, însă cetăţenii Suediei pot intra în restaurante, magazine şi săli de fitness şi îşi pot trimite copiii de până în 16 ani la şcoală.
Măsura relaxată de controlare a numărului de infecţii a stârnit controverse pe întreg teritoriul planetei. Cu toate acestea, rezultatul strategiei lansate de autorităţi vorbeşte de la sine.
Cu 43 de morţi la 100.000 de locuitori, rata de mortalitate din Suedia este una dintre cele mai mari la nivel global, întrecându-şi detaşat vecinii – Danemarca şi Suedia – care au impus restricţii mult mai severe.
„În mod clar, există un potenţial real de îmbunătăţire în ceea ce priveşte situaţia din Suedia”, a declarat Tegnell.
Comentariile au părut să frustreze câţiva membri ai guvernului. Ministrul sănătăţii, Lena Hallengren, a spus că Tegnell „încă nu poate oferi un răspuns exact asupra măsurilor care ar fi trebuit să fie aplicate. Întrebarea rămâne în continuare valabilă, presupun”.
În ciuda criticilor, strategia lui Tegnell a fost primită cu optimism în Suedia. Însă în timp ce alte ţări europene ridică treptat restricţiile de circulaţie, ţara poate fi lăsată în urmă. În consecinţă, libertatea de mişcare a suedezilor ar putea fi limitată, de vreme ce unele ţări europene restricţionează accesul oamenilor care vin din zone cu risc ridicat de infecţie.
În plus, există prea puţine dovezi care susţin faptul că decizia Suediei va ajuta în vreun fel economia. Ministrul finanţelor Magdalena Andersson a declarat recent că ţara se va confrunta cu cea mai gravă criză economică de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, produsul intern brut urmând să înregistreze o scădere de 7% până la finalul lui 2020.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro