Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: Aşadar, o întrebare, că tot ni se recomandă să gândim ”outside the box”: dacă suntem membri ai UE ne opreşte ceva să aplicăm pentru a deveni al cincizeci şi unulea stat al SUA?

Autor: Dragos Damian Postat la 11 noiembrie 2024 20 afişări

Opinie Dragoş Damian, CEO Terapia: Aşadar, o întrebare, că tot ni se recomandă să gândim ”outside the box”: dacă suntem membri ai UE ne opreşte ceva să aplicăm pentru a deveni al cincizeci şi unulea stat al SUA?

După anunţarea rezultatelor alegerilor din State au explodat de bucurie bursa americană, bitcoin-ul şi, desigur, Tesla – doar una dintre companiile lui Elon Musk. A ajuns să fie evaluată la 1.000 de miliarde de dolari, asta însemnând de aproape trei ori PIB-ul României sau mai mult decât cele mai valoroase companii europene Novo Nordisk + LVMH luate la un loc.

Cifrele sunt ameţitoare iar comparaţiile sunt forţate într-o anumita măsura, dar matematica simplă are meritele sale.   

 În 2022 si 2023 am făcut în repetate rânduri apel la oficialii romani să meargă la Elon Musk, să îi arate unde este România pe hartă, ce oportunităţi are şi să-l invite să investească prin Tesla, X, Space X, Neuralink etc., 1-2 miliarde de dolari din cele 250 pe care le are, averea personală. Dacă aveam o relaţie, oricât de fragilă, cu Elon Musk (ţinem pumnii, poate iese totuşi ceva cu NGSO) acum eram în joc cu unul dintre cei mai importanţi colaboratori ai Preşedintelui ales al SUA.

După alegerile de marţi SUA vor deveni o putere economică şi mai mare decât sunt în prezent şi vor condiţiona şi mai eficient relaţiile comerciale cu ţările lumii. Se cheamă ”leverage”, SUA o au din plin. O să vedeţi, toţi liderii ţarilor UE vor începe pelerinajul la Washington şi vor sta cu mână întinsă sperând să obţină ceva. Ca de obicei, toţi liderii ţărilor UE se vor duce pe cont propriu să ceară prioritate la schimburi comerciale, să atragă investiţii de la giganţii industriali americani sau să solicite scutiri sau reduceri de tarife vamale. Nimănui nu-i va mai păsa de UE, toţi îşi vor vedea de propriul interes economic.

Polonezii deja beneficiază de o investiţie gigant de peste 4 miliarde de dolari în cipuri de la Intel, Moderna investeşte in Spania 500 milioane de dolari, Eli Lilly bagă 2,5 miliarde în Germania. Mai mult ca sigur că şi Viktor Orban va reuşi să atragă vreo 2-3 mari companii americane să îşi facă hub-uri industriale în tara vecină. Ironic, privind în urmă -  ce bine era dacă încredinţam lui Bechtel construcţia tuturor autostrăzilor din România, nu numai o parte din A3. Acum aveam şi autostrăzi şi eram şi buni prieteni ai americanilor.

România este pentru americani un avanpost defensiv şi un client gata să cumpere într-una rachete Patriot şi avioane F35 fără să ceara nimic la schimb. Putem fi ceva mai mult? Cum putem intra în gratiile noii administraţii a SUA? Cum putem aduce şi noi investiţii industriale gigant? Cum putem deveni un jucător regional sub aripa protectoare a acvilei americane?

Păi, am putea vinde România lui Elon Musk, pe un dolar, pentru că dacă ne cumpăra este obligat s-o facă cu tot cu datoriile gigantice pe care nu avem de unde le plăti.

Sau, cum am subliniat în titlu, putem aplica să devenim al cincizeci şi unulea stat al SUA - în noua ordine mondială poate că este mai bine să fim al cincizeci şi unulea stat al SUA decât a douăzeci şi şaptea tară a UE.

Daca aveţi îngrijorări cu privire la distanţă, aceasta nu este o problema, Bucureştiul este cu doar 100 de mile mai departe de Washington decât este Honolulu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
sua,
uniunea europeana,
box,
ceo

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.