OPINIE Octavian Bădescu, fondator Freedom Group: Intervenţionismul politicului pentru combaterea epidemiei de coronavirus generează genocid economic

Postat la 31 martie 2020 305 afişări

OPINIE Octavian Bădescu, fondator Freedom Group: Intervenţionismul politicului pentru combaterea epidemiei de coronavirus generează genocid economic

O problemă reală, însă prezentată ca având o magnitudine mult superioară realităţii, este utilizată ca pretext pentru un adevărat genocid economic, prin intervenţionism etatist în dauna pieţei libere. Acesta va înregistra, în final, ca victime anumite firme mari, mai ales locale şi multe dintre firmele mici şi mijlocii. Vor suferi şi aceia care au, în general, un comportament cumpătat din perspectivă economică, cu privire la propriile resurse, inclusiv economisind.

Toţi aceştia vor fi în final pedepsiţi nu de un virus, ci prin inflaţie şi prin multe alte decizii care pot urma, luate de clasa politică şi de diferite grupuri de interese. Acestea sunt efecte inevitabile în actuala formă a democraţiei, pe fondul unei lipse de  de corelare între puterea de vot şi contribuţia la bugetele publice.

Activitatea economică, în cele mai multe sectoare, a fost redusă la minimum odată cu presiunea politică şi mediatică, care au indus panica global. Toate au generat un val de solicitări de sprijin  din partea mediului privat, la care Statul va oferi anumite răspunsuri, cu precădere „mere otrăvite”.

Implementarea graduală a acestor restricţii generează cetăţenilor „sindromul broaştei fierte” - ni se încălzeşte apa treptat, ca să nu protestăm, iar când apa va fi prea fierbinte, probabil că nu vom mai şti cum să reacţionăm ori nu vom mai avea putere.

Soluţiile vor aplica „principiul jumulirii gâştei” – cu cât mai multe pene, cu atât mai puţine ţipete.

Ca urmare a diferitelor tipuri de vicisitudini din istorie, s-a dovedit că nu cei mai puternici de la un anumit moment au supravieţuit, ci cei care s-au putut adapta cel mai bine: flexibilitatea şi capacitatea de reacţie rapidă au fost decisive.

Personal, ca antreprenor pe piaţa de tranzacţii imobiliare, am pus la punct o serie de instrumente atât pentru agenţii imobiliari, cât şi pentru cei care îşi propun să-şi vândă singuri proprietăţile. Astfel, cu preţuri de la 1 euro pe zi, toate proiectele de care mă ocup au o elasticitate şi o capacitate de adaptare care se pot dovedi decisive în contextul de faţă.

Totuşi, în România sunt alte zeci de mii de firme cât de cât relevante, iar în lume sunt milioane. Este important de reţinut că nu virusul este cauza problemelor economice apărute deja, ci răspunsul neadecvat al clasei politice la această provocare. Dar oportunitatea care ar trebui valorificată, pe fondul crizei generate de măsurile împotriva coronavirusului, este reprezentată de o discuţie despre reducerea atribuţiilor statului şi implicit a costurilor sale, precum şi despre actuala formă a democraţiei.

Opinia a fost transmisă Business MAGAZIN de Octavian  Bădescu, fondator al Freedom Group.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
firme,
piata

Citeşte pe Gandul.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.