(P) Ce este aurul de investiţii?
Aurul începe să devină o investiţie din ce în ce mai comună la nivel global. În aprilie, anul acesta, preţul metalului galben a depăşit orice aşteptări, atingând cel mai ridicat nivel din istorie – 2431 de dolari pe uncie troy, aproximativ 78 de dolari pe gram.
Motivul pentru un nivel de interes atât de ridicat este faptul că aurul este definit ca „o investiţie de refugiu”. În perioade de incertitudine geopolitică, crize economice sau inflaţie ridicată, aurul prevalează ca simbol al valorii. Preţul aurului depinde de toţi aceşti factori. Iar acum, bănci centrale, instituţii financiare şi oameni de rând se întorc către aur.
Dar nu toată lumea cunoaşte aceste aspecte. Se face greu distincţia între aurul de investiţii şi aurul pentru bijuterii. De asemenea, aurul este văzut ca o investiţie pe care doar bogaţii şi-o permit. Pentru toate aceste motive, haideţi să vedem ce este aurul de investiţii.
Cum definim aurul de investiţii?
Aurul de investiţii este stabilit prin lege. Acesta presupune lingouri şi monede de aur care să prezinte anumite caracteristici pentru a fi considerate produse de aur de investiţii. Aceste condiţii oferă un prag minim drept reper pentru monetării şi rafinării în ceea ce priveşte producţia de produse de aur de investiţii.
Monedele de aur de investiţii
Pentru a fi considerate produse de aur de investiţii, o monedă de aur trebuie să respecte următoarele condiţii:
Să fie produsă după anul 1800,
Să aibă un conţinut de aur de cel puţin 90% (21,6 karate),
Să fie sau să fi fost mijloc legal de plată în ţara producătoare,
Să nu aibă un preţ final cu 80% mai mare decât preţul aurului conţinut.
Monedele produse înainte de anul 1800 sunt considerate bunuri de valoare istorică şi culturală. Acestea se pot tranzacţiona drept aur numismatic dacă prezintă documentaţia necesară.
Cea mai cunoscută monedă de aur din România este ducatul austriac. Aceasta în reprezintă pe fostul Împărat al Austro-Ungariei, Franz Iosif. Moneda este produsă de către Monetăria Austriacă, păstrând acelaşi stil ca monedele produse până în 1915.
Un bun exemplu de monedă de aur drept mijloc legal de plată este Filarmonica din Viena. Monedă cu o greutate de o uncie troy (31,1 grame) are o valoare nominală de o sută de euro. Asta înseamnă că moneda poate fi folosită pentru a face plăţi în limita sumei de o sută de euro.
Totuşi, valoarea monedei este incomparabil mai mare ca aur de investiţii decât ca mijloc de plată. La momentul scrierii acestui articol, moneda Filarmonica din Viena de o uncie are un preţ de aproximativ 11.300 de lei.
Lingouri sau plăci de aur de investiţii
Lingourile şi plăcile de aur de investiţii sunt produse prin tăiere cu laser, presare sau turnare, în funcţie de greutatea lingoului şi a preferinţelor producătorului.
Puritatea unui lingou de aur de investiţii trebuie să fie de cel puţin 99,5% (sau 23,88 de karate). Deşi acest procent este minimul legal pe care lingourile de aur trebuie să le prezinte, marea majoritate a lingourilor de pe piaţa comerţului cu amănuntul sunt de puritate 99,99% sau 24 de karate.
Un alt aspect pe care aceste produse trebuie să îl prezinte pentru a fi considerate instrumente investiţionale constă în gravarea anumitor caracteristici (precum greutatea, puritate, numărul de serie şi producătorul) pe suprafaţa lingoului. Lingourile vin în greutăţi care diferă de la un gram la 12,5 kilograme, cele din urmă fiind folosite pentru tranzacţii interbancare.
Lingourile cu o greutate sub o sută de grame se află în ambalaje de plastic, vidate. Aceste ambalaje constituie certificatele lor de autenticitate. Astfel, este foarte important ca aceste ambalaje să rămână cât mai intacte posibil.
Aurul pe termen lung
Produsele de aur de investiţii, fie că vorbim de monede de aur sau lingouri de aur, se prezintă printr-o diversitate de greutăţi. Acest lucru le face accesibile tuturor ca metode de păstrare a puterii de cumpărare în perioade de incertitudine ridicată.
Condiţiile impuse la nivelul industriei permit ca produsele de aur de investiţii să fie foarte lichide. Astfel, un lingou de aur, produs de o rafinărie recunoscută, poate fi cumpărat în România şi vândut în orice altă ţară din lume, la un comerciant de metale preţioase autorizat.
Pe termen lung, aurul îşi arată cu adevărat puterea de păstrare a valorii, fiind singura investiţie existentă de mii de ani.
sursa foto: unsplash.com
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro