Pagina verde. Cine se află la cârma celor mai importante cinci instituţii legate de mediu din România? Unele instituţii sunt conduse de oameni cu experienţă şi pregătire în domeniu, altele au la cârmă persoane sub 30 de ani – de viaţă, nu de experienţă

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 25 aprilie 2023 150 afişări

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Administraţia Fondului pentru Mediu, Garda de Mediu, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti sunt câteva dintre cele mai importante instituţii sub apanajul cărora intră protejarea mediului înconjurător în România.

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Administraţia Fondului pentru Mediu, Garda de Mediu, Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului, Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti sunt câteva dintre cele mai importante instituţii sub apanajul cărora intră protejarea mediului înconjurător în România.

Dacă unele dintre ele au la conducere oameni longevivi, ocupând funcţiile actuale de mai bine de două decenii, altele au rotit numeroşi şefi doar în decurs de câţiva ani. Unele instituţii sunt conduse de oameni cu experienţă şi pregătire în domeniu, altele au la cârmă persoane sub 30 de ani – de viaţă, nu de experienţă. Cum arată „catalogul“ celor care ţin în mâini sănătatea mediului din România?

 

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor:

Tánczos Barna (ministru)

Ministrul Tánczos Barna a absolvit Academia de Studii Economice din Bucureşti în anul 1998, iar în acelaşi an şi-a început activitatea în Parlamentul României, pe poziţia de expert, după cum arată datele din CV-ul său publicat pe site-ul Ministerului Mediului.

Este senator din 2012, a fost preşedinte al Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă în perioada 2008-2013 şi a avut trei mandate de secretar de stat în trei ministere: Ministerul Agriculturii, Ministerul Dezvoltării şi Turismului şi Ministerul Transporturilor. Tánczos Barna ocupă funcţia de ministru al mediului, apelor şi pădurilor din decembrie 2020.

 

Administraţia Fondului pentru Mediu (AFM):

Laurenţiu-Adrian Neculaescu (preşedinte)

Are pregătire de economist, fiind absolvent al Universităţii Valahia din Târgovişte, conform propriului CV. A lucrat pe un post de contabil în perioada 2001-2004, iar apoi, vreme de aproape cinci ani, a fost consilier în cadrul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Locuinţei – Direcţia Contractare. Între decembrie 2008 şi iulie 2009 a schimbat departamentul, dar a rămas consilier în acelaşi minister. De la 1 iulie 2009, a preluat rolul de şef serviciu la cancelaria preşedintelui Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Din 2012 până în 2016 a fost director general la Hefaistos, companie cu activitate în domeniul turismului. Pentru o scurtă perioadă de timp, de mai puţin de trei luni, a fost secretar de stat în Ministerul Dezvoltării, trecând imediat pe aceeaşi funcţie la Ministerul Mediului.

Laurenţiu-Adrian Neculaescu este preşedintele AFM din februarie 2022, devenind al şaptelea ocupant al acestei poziţii într-un interval mai scurt de trei ani.

 

Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM):

Laurenţiu-Alexandru Păştinaru (preşedinte cu rang de secretar de stat)

Ocupant al actualei funcţii din decembrie 2022, Laurenţiu-Alexandru Păştinaru este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Juridice şi Administrative din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir“ şi are un master în Ştiinţe penale absolvit la aceeaşi facultate. A fost inspector în Corpul de Control din cadrul Primăriei Sectorului 5 din Bucureşti (august 2018 – februarie 2020), comisar la Garda Naţională de Mediu (februarie 2020 – decembrie 2022), apoi a preluat rolul de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului, unde coordonează implementarea politicilor, a strategiei şi a legislaţiei în domeniul protecţiei mediului. În vârstă de 29 de ani, este cel mai tânăr preşedinte din istoria ANPM.

 

Garda de Mediu:

Octavian Popescu (director general)

Absolvent al Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) şi al Academiei de Studii Economice, Octavian Popescu ocupă rolul de director general al Gărzii de Mediu de mai bine de două decenii – mai exact, din martie 2002, potrivit profilului său de pe reţeaua de socializare de business LinkedIn.

 

Administraţia Lacuri, Parcuri  şi Agrement Bucureşti (ALPAB):

Corina Simona Bega (director general)

Numită în iunie 2022 în funcţia de director general al ALPAB (Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti), Corina Simona Bega are o experienţă de peste 30 de ani în companii, fiind în trecut manager la producătorul de ţigarete Philip Morris România, funcţie din care a condus departamente din România, Serbia, Elveţia şi Israel. După Philip Morris, s-a ocupat de firma proprie Leadscipline, care are ca obiect de activitate creşterea eficienţei organizaţiilor, în prezent fiind şi mentor de business. Înainte de numirea la ALPAB, Corina Bega a preluat, în 2021, conducerea Companiei Municipale Agrement, tot din cadrul Primăriei Municipiului Bucureşti, la fel ca ALPAB. Potrivit profilului său de LinkedIn, Corina Bega este absolventă de Economie la Universitatea „Bogdan Vodă“ din Cluj-Napoca.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.