Pană spune că deocamdată nu se pune problema suspendării din funcţie a directorului Romsilva, urmărit penal în dosarul retrocedărilor ilegale
Ministrul Apelor şi Pădurilor, Doina Pană, spune că deocamdată nu se pune problema suspendării din funcţie a directorului Romsilva, Adam Crăciunescu, urmărit penal în dosarul retrocedărilor ilegale, ea întrebând retoric dacă ”oricine vine cu suspiciuni care planează” trebuie automat suspendat.
Ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Doina Pană, prezentă, joi, în localitatea suceaveană Iaslovăţ, pentru a participa la inaugurarea unui drum judeţean afectat de inundaţiile din 2010 şi refăcut cu 1,5 milioane de euro prin PNDR, a declarat că miercuri seară, când a plecat din Bucureşti, nu se punea problema suspendării din funcţie a directorului RNP Romsilva, Adam Cărciunescu, urmărit penal în dosarul retrocedărilor ilegale, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Nu am avut o semnalare oficială în sensul acesta. Ştiu că sunt cercetări şi eu încurajez să se facă cercetări. Să-şi facă datoria instituţiile statului şi paşii care trebuie urmaţi îi vom urma", a spus Doina Pană.
Ea a precizat că trebuie să funcţioneze şi prezumţia de nevinovăţie în acest caz.
"Consideraţi că oricine vine cu suspiciuni care planează, nu au fost dovedite, nu au fost demonstrate, asta înseamnă că automat suspendăm totul în jur?", a mai afirmat ministrul.
Ea a menţionat că dacă anumite demersuri din partea anchetatorilor vor presupune adoptarea unor măsuri, atunci vor fi luate măsurile necesare.
Doina Pană a salutat faptul că instituţiile statului "îşi fac treaba", cu atât mai mult cu cât e vorba de domeniul retrocedărilor ilegale, care e ”zona ei de bătălie”.
Miercuri, la DNA Braşov, în dosarul retrocedărilor ilegale de terenuri forestiere, au fost audiaţi senatorul Ilie Sârbu, deputaţii Viorel Hrebenciuc şi Ioan Adam, directorul Romsilva, Adam Crăciunescu, prinţul Paul şi prinţesa Lia, precum şi judecătorii Ordog Lorand Andraş şi Gabriel Uţă de la Tribunalul Covasna şi judecătoarea Roxana Adam de la Tribunalul Braşov.
Ioan Adam se numără printre cei 37 de deputaţi PSD, care alături de un deputat PC, au depus mai multe amendamente la Codul Silvic ce permit defrişări în pădurile private, dacă proprietarul vrea să construiască unităţi turistice în zona respectivă.
DNA a anunţat într-un comunicat transmis, miercuri seară, că Ilie Sârbu, Viorel Hrebenciuc, Ioan Adam şi Adam Crăciunescu sunt urmăriţi penal în dosarul retrocedărilor.
Ilie Sârbu este cercetat pentru folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite şi sprijinirea unui grup infracţional organizat, precizează DNA.
În cazul lui Viorel Hrebenciuc, urmărirea penală vizează infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă şi instigare la folosirea influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
Ioan Adam este urmărit penal pentru instigare la abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, constituire a unui grup infracţional organizat şi trei infracţiuni de cumpărare de influenţă, iar Adam Crăciunescu, pentru abuz în serviciu şi sprijinirea unui grup infracţional organizat.
Potrivit procurorilor de la DNA Braşov care instrumentează dosarul, prejudiciul creat Romsilva în această cauză este de 303.888.615 euro, contravaloarea a 43.227 ha teren forestier.
Anchetatorii susţin că la 17 aprilie 2012, în urma unei înţelegeri prealabile, la solicitarea lui Ioan Adam, cu sprijinul unor persoane interesate, un complet de judecători de la Tribunalul Covasna a dispus admiterea unui recurs în materia fondului funciar şi reconstituirea dreptului de proprietate pentru o mare suprafaţă de teren forestier şi de teren agricol, situate pe raza judeţului Bacău, în favoarea unei persoane şi în defavoarea Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva.
"Decizia judecătorească ar fi fost pronunţată în contradicţie evidentă cu principiile de drept şi cu starea de fapt reală, respectiv fără prezenţa vreunui înscris nou care să schimbe starea de fapt reţinută de instanţele anterioare, fără a se efectua vreo expertiză în cauză, fără a clarifica cu probe cine a avut calitatea de proprietar deposedat în anul 1945. Astfel, a fost creat un prejudiciu, în sarcina RNP Romsilva, de 303.888.615 euro (contravaloarea a 43.227 ha teren forestier)", mai arăta DNA.
Conform unor documente din dosar obţinute de MEDIAFAX, cele peste 43.000 de hectare de păduri au fost retrocedate, printr-o decizie a Tribunalului Covasna, unei persoane care solicitase doar 23.000 de hectare.
Procurorii au făcut, miercuri dimineaţă, 25 de percheziţii în judeţele Braşov, Bacău, Covasna, precum şi în Bucureşti. Anchetatorii au descins la tribunalele Braşov şi Covasna, la sediile a trei primării, una dintre acestea fiind cea din localitatea Căiuţi din judeţul Bacău, şi la biroul de avocatură din Braşov al deputatului Ioan Adam.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro