Pandemia de coronavirus ar fi aruncat în şomaj 80 de milioane de chinezi, de trei ori mai mult decât cifrele furnizate de autorităţile de la Beijing
Pandemia a stârnit haos timp de câteva săptămâni pe teritoriul Chinei, provocând daune tot mai grave asupra celei de-a doua economii a lumii, scrie CNN.
Numărul real al celor care şi-au pierdut locul de muncă este greu de estimat. Datele furnizare de Beijing sunt cunoscute ca fiind opace, iar rata oficială a şomajului – care ia în calcul doar zonele urbane – abia a crescut de la 4% la 5% în ultimii ani.
Însă chiar şi cifrele oficiale au început să înregistreze creşteri. Rata şomajului atingea 5,9% în luna martie, după ce cu o lună înainte ajungea la 6,2%. Procentul actual implică faptul că 27 de milioane de oameni nu au loc de muncă, potrivit unor calcule CNN Business folosite cu ajutorul datelor furnizate de guvernul chinez.
„Rata şomajului din China ar putea fi drastic subevaluată. Este neobişnuit să raporteze datele proaste. Având în vedere faptul că guvernul schimbă frecvent cifrele, situaţia reală ar putea fi mult mai rea”, a declarat Willy Lam, profesor adjunct al Centrului Chinez de Studii din cadrul Universităţii din Hong Kong.
Data oferite de autorităţile de la Beijing nu includ oamenii din comunităţile rurale, un număr mare din cei 290 de milioane de muncitori care lucrează peste hotare în sectorul construcţiilor şi alte activităţi prost plătite.
Dacă muncitorii din afara ţării ar fi incluşi în calcule, aproximativ 80 de milioane de oameni ar fi putut fi şomeri până la sfârşitul lunii martie, potrivit unui articol publicat luna trecută de Zhang Bin, economist în cadrul Academiei Chineze de Ştiinţe Sociale, un think tank deţinut de guvern.
Alţi experţi spun că numărul de 80 de milioane de şomeri ar fi mult mai aproape de realitate, ceea ce ar însemna că 10% dintre cetăţenii care ar trebui fi angajaţi nu au în prezent loc de muncă, potrivit economiştilor din cadrul Société Générale.
Creşterea economică din China era deja la cel mai prost nivel din ultimele trei decenii înainte de izbucnirea pandemiei care a aruncat ţara către cea mai mare contracţie din 1976 încoace.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro