Păreri împărţite în privinţa impozitului forfetar
Logic ar fi ca numărul falimentelor să crească. Dar, la fel de logic, câte companii să mai intre în faliment după ce a fost în anii trecuţi? Logic, e greu de spus. Ce spun analiştii?
Reprezentanţii Ernst & Young spun că scăderea plafonului de venituri pentru microîntreprinderi la 65.000 euro şi obligarea tuturor firmelor de a plăti impozit pe venit dacă au încasări sub acest nivel nu vor avea ca efect închiderea unui număr mare de societăţi. "Celor care se confruntă cu situaţii dificile n-o să le priască această modificare şi aşa nu pot lua uşor nici împrumuturi de la bănci. Totuşi, nu mă aştept la un volum mare de închideri ale firmelor din cauza noilor prevederi", spune Alex Milcev, partener la Ernst & Young.
În schimb, reprezentanţii întreprinzătorilor mici şi mijlocii apreciază că sunt circa 250.000 de firme care au avut pierderi anul trecut şi că o parte dintre acestea vor intra în faliment din cauza introducerii impozitului.
Şi Coface estimează creşterea insolvenţelor. "Insolvenţele vor continua. Sensibilitatea companiilor este mult crescută. Sunt patru ani de criză, companiile s-au structurat, fac tot ce pot să împingă vânzările, dar consumul este redus. Sunt companii foarte mari care ar putea intra în insolvenţă pentru a se restructura. Dar statistica este neagră pentru că rata de succes a restructurărilor este foarte mică, de 2%. Procedura de insolvenţă este ca mersul pe sârmă, e foarte dificil", spune Constantin Coman, country manager al Coface.
Reprezentanţii Coface estimează o creştere a numărului de insolvenţe în 2013, după modificarea Codului fiscal. "Văd o creştere a numărului de insolvenţe. Dacă ne uităm la statisticile din 2012, 82% din firmele nou intrate în insolvenţă sunt microîntreprinderi. Noile modificări din Codul fiscal arată că sectorul microîntreprinderilor este sub presiune", a declarat Iancu Guda, services manager al Coface. Potrivit Coface, numărul real al procedurilor de insolvenţă nou deschise în 2012 este în jurul a 24.500 de firme, în creştere cu 14-15% faţă de anul anterior, comerţul şi distribuţia, construcţiile şi serviciile fiind cele mai afectate.
"Totalul insolvenţelor nou deschise în anul 2012 este în creştere cu 10% faţă de 2011, de la 21.499 de proceduri la 23.665. În urma calculelor proprii, Coface estimează un număr real de 24.500, ceea ce arată un avans de 14-15%. Insolvenţele din anul 2012 sunt aferente unor firme cu un grad mai ridicat de sensibilitate, care au cunoscut şocuri externe şi interne mai puţin semnificative comparativ cu cele din anii anteriori", a spus Coman. Guvernul estimează că impozitele colectate astfel de la microîntreprinderi ar aduce la buget 457 milioane de lei în acest an.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro