Pendiuc vorbea la telefon cu suspecţi din dosar prefăcându-se că discută cu alte persoane - surse
Primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc, suna cunoscuţi, în perioada arestului la domiciliu, şi le cerea să-i fie daţi la telefon suspecţi din dosarul său, iar când vorbea cu aceştia li se adresa ca şi cum ar fi discutat tot cu cei apelaţi iniţial, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.
Potrivit surselor citate, care citează din referatul cu propunerea de arestare a edilului, "faţă de obligaţiile stabilite de instanţa de judecată, în contextul analizării comunicărilor efectuate prin intermediul telefonului mobil de inculpatul Tudor Pendiuc, primar al Municipiului Piteşti, am constatat că acesta a purtat mai multe convorbiri telefonice cu consiliera sa, suspectă în acelaşi dosar, dar nu direct, ci prin persoane apropiate acesteia".
"( Pendiuc - n.r.) iniţia dialoguri prin care crea aparenţa că discută cu titularul postului telefonic, însă, în realitate, discuta cu suspecta, dar pe telefonul altei persoane şi se adresa ca şi cum nu ar fi fost suspecta, ci ca şi cum ar vorbi cu acea persoană", se mai arată în documentul citat de surse judiciare.
În perioada 20 noiembrie - 1 decembrie, edilul a apelat de cinci ori postul telefonic al consilierei sale, Carmen Elena Lis. În 20 niembrie, edilul a purtat o discuţie telefonică cu aceasta.
"Subliniem modul insidios în care acţionează inculpatul Tudor Pendiuc, deşi discută cu suspecta Carmen Elena Lis, acesta i se adresează «cu alt nume» pentru a crea aparenţa că discută cu altcineva. Rezultă în mod evident că inculpatul are reprezentarea încălcării obligaţiei stabilite de judecătorul de drepturi şi libertăţi din cadrul Curţii de Apel Bucureşti - Secţia I penală, prin încheierea pronunţată în dosarul 38747/3/2014 din data de 19.11.2014, respectiv de a nu comunica cu ceilalţi participanţi la comiterea infracţiunii, folosind o metodă ce denotă reaua credinţă a acestuia având drept scop îngreunarea bunei desfăşurari a procesului penal", se arată în documentul anchetatorilor.
Potrivit anchetatorilor, "reaua credinţă a inculpatului constă în aceea că, în primul rând, sună la posturi telefonice utilizate de persoane apropiate suspectei Carmen Elena Lis, iniţiază convorbirea cu respectivele persoane, după care continuă discuţia cu suspecta anterior amintită, însă i se adresează cu apelativul persoanei utilizatoare a postului telefonic".
Achetatorii mai atrag atenţia că discuţiile lui Pendiuc au avut loc cu secretarea sa neîntâmplător şi au avut ca scop informarea directă sau indirectă a acesteia din urmă asupra modului în care evoluează urmărirea penală, "aceste comunicări dintre inculpat şi suspectă având loc în perioada în care Direcţia Naţională Anticorupţie a efectuat acte urmărire penală în cauză (percheziţii informatice, solicitare înscrisuri de la Primăria Municipiului Piteşti, audieri de martori, suspecţi)".
Carmen Lis are calitatea de consilier al primarului şi era la curent cu solicitările pe care Direcţia Naţională Anticorupţie le-a adresat Primăriei Municipiului Piteşti, transmiterea de informaţii fiind în ambele sensuri, mai notează anchetatorii.
DNA a cerut, marţi, arestarea preventivă a primarului municipiului Piteşti, Tudor Pendiuc, pentru că, în timp ce era în arest la domiciliu, a încălcat interdicţiile şi a luat legătura cu o persoană cercetată în dosarul său de corupţie.
DNA a cerut înlocuirea măsurii arestului la domiciliu cu arestarea preventivă şi pentru omul de afaceri Constantin Scarlat, reprezentant al SC CNCD SA, pentru că "a încălcat obligaţia stabilită de instanţă de a nu părăsi imobilul fără permisiunea organului judiciar".
Tribunalul Bucureşti va judeca joi cererea de arestare preventivă a primarului Tudor Pendiuc şi a lui Constantin Scarlat.
În acest dosar, în 7 noiembrie, Tribunal Bucureşti a dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a primarului Tudor Pendiuc şi a lui Constantin Scarlat. În urma contestaţiei, Curtea de Apel Bucureşti a dispus, în 19 noiembrie, ca Pendiuc şi Scarlat să stea în arest la domiciliu. În timpul arestului la domiciliu, aceştia trebuiau să nu părăsească locuinţele fără permisiunea anchetatorilor, să nu comunice cu ceilalţi inculpaţi din dosar şi cu martori, precum şi să se prezinte în faţa procurorilor sau la instanţă ori de câte ori sunt chemaţi.
Pendiuc este cercetat de procurorii DNA pentru luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave şi în formă continuată.
Potrivit procurorilor DNA, societatea de transport public local din Piteşti, SC Publitrans 2000 SA, deţinută în totalitate de Consiliul Local Piteşti, trebuia să înlocuiască parcul auto cu 80 de autobuze noi, ce urmau să fie achiziţionate de Consiliul Local.
Primarul Tudor Pendiuc, folosindu-se de pretextul inexistenţei fondurilor publice necesare achiziţionării celor 80 de autobuze, a făcut demersuri pentru a fi încheiat, executat şi prelungit un contract de asociere în participaţiune între SC Publitrans 2000 SA şi societăţile CNCD SA şi Girexim Universal SA, prin care bugetul local ar fi fost prejudiciat cu peste 5 milioane de euro (23.013.099,65 de lei).
Cele două firme erau obligate să deţină în proprietate autobuzele, însă acestea au fost achiziţionate în leasing, cu puţin timp înainte de încheierea contractului. Mai mult, achitarea ratelor de leasing pentru aceste autobuze s-a făcut din încasările provenite ca urmare a contractului de asociere cu societatea de transport public local.
De asemenea, Pendiuc este acuzat că a modificat documentaţia de achiziţie (fişa de date a asocierii, caietul de sarcini, contractul cadru) pentru desemnarea operatorului privat, pentru a fi atribuit contractul de asociere în participaţiune societăţilor CNCD şi Girexim Universal şi că nu a desfiinţat contractul, în condiţiile în care asocierea de firme nu deţinea autobuzele în proprietate.
Social-democratul Tudor Pendiuc este unul dintre cei mai longevivi primari din România. El a fost ales primar al municipiului Piteşti pentru prima dată în anul 1992 şi de atunci ocupă fără întrerupere această funcţie, fiind reales de piteşteni la fiecare patru ani.
Tudor Pendiuc conduce PSD Argeş, după ce fostul preşedinte al organizaţiei judeţene, Constantin Nicolescu, a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro