Peste 11.000 români optează pentru studiile în străinătate în fiecare an

Autor: Georgiana Călin Postat la 21 septembrie 2017 248 afişări

Peste 11.000 români optează pentru studiile în străinătate în fiecare an, fiind atraşi de mediul academic internaţional, de modalităţile de predare diferite, dar şi de latura practică a cursurilor.

Peste 11.000 români optează pentru studiile în străinătate în fiecare an

Potrivit datelor furnizate de UNESCO Higher Education Statistics, în ultimii 2 ani, numărul celor care aleg programe de studiu în străinătate a crescut cu 6 procente. Începând cu anul academic 2017, peste 35.000 de români au statut de studenţi internaţionali, 90% dintre ei fiind înscrişi la universităţi din Europa. Aceste date poziţionează România pe locul 5 în topul ţărilor din Uniunea Europeană cu cei mai mulţi studenţi care învaţă în străinătate, după Germania, Franţa, Italia şi Grecia.

România sau străinătate?

Cifrele par copleşitoare, însă potrivit statisticilor realizate de către organizatorii RIUF – The Romanian International University Fair tot mai mulţi tineri români caută atât programe de studiu în România, cât şi în străinătate. Dintre vizitatorii care au participat la RIUF, în ultimii 2 ani (aproximativ 44.000 tineri), 37% sunt decişi să urmeze un program de studiu în străinătate, 11% caută programe de studiu doar în România, iar 52% vor să studieze în străinătate, dar acceptă ideea de a studia în România dacă găsesc un program de studiu potrivit.

Destinaţiile de studiu preferate sunt Marea Britanie, Danemarca, USA, Germania şi Olanda

Aceleaşi statistici realizate de cel mai mare târg de universităţi din Europa de Sud şi de Est, ne arată că Marea Britanie este de departe prima opţiune în rândul celor care doresc să urmeze un program de licenţă, masterat sau MBA în străinătate. Peste 62% dintre participanţii de la târg şi-au manifestat interesul de aplica la o universitate britanică, fiind apoi urmată de Statele Unite ale Americii (42%), Danemarca (32%), Germania (32%), Olanda (31%), Norvegia (22%) şi Elveţia (19%)*. 

Împrumuturi şi surse de finanţare pentru studenţii români

Sistemul academic din străinătate oferă surse de finanţare sau împrumuturi guvernamentale, care să acopere o parte din cheltuieli sau taxa de şcolarizare. De exemplu, cei care optează pentru un program de licenţă sau de masterat în Marea Britanie pot obţine un împrumut guvernamental, care asigură integral taxa pe parcursul anilor de studiu. Rambursarea ambelor împrumuturi se face în condiţii foarte avantajoase pentru absolvenţi şi doar în momentul în care sunt angajaţi şi câştigă un anumit venit anual. Aceştia vor rambursa doar o fracţiune din venitul lor ce depăşeşte acel prag de venit minim anual.

Similar, un astfel de împrumut este pus la dispoziţie studenţilor în Olanda, unde taxa de şcolarizare este de aproximativ 2.000 EURO/an. În alte ţări, tinerii nu au nevoie de accesarea unui împrumut, deoarece studiile sunt gratuite (Suedia, Danemarca) sau percept taxe minime (Germania, Franţa).

Un număr record de universităţi ajung în România pe 7 şi 8 octombrie

Pe 7 şi 8 octombrie, peste 120 de universităţi revin în România în cadrul RIUF – The Romanian International University Fair, care va avea loc la Sala Palatului din Bucureşti. Ajuns la cea de-a XXI-a ediţie, RIUF pune faţă în faţă profesorii şi recrutorii universităţilor cu tinerii care doresc să devină studenţi internaţionali. Reprezentanţi ai mediului academic din Olanda, Franţa, Austria, Germania, România, Spania, SUA, UK, Danemarca şi Elveţia vor fi prezenţi în cele două zile de eveniment, pentru a promova ofertele educaţionale ale universităţilor. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.