Peste 500 de angajaţi ai RAAN au protestat, cerând bani Guvernului pentru funcţionarea companiei
Peste 500 de angajaţi ai Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN) au participat, miercuri, la un marş de protest în Drobeta Turnu Severin, la care au adus pancarte în formă de cruce cu mesaje precum ”Ponta ai promis şi ne-ai închis!”, ei cerând bani Guvernului pentru funcţionarea companiei.
Oamenii s-au adunat, miercuri, în jurul orei 8.00, în faţa sediului RAAN din municipiul Drobeta Turnu Severin, de unde au plecat în marş până în faţa Prefecturii Mehedinţi, pe o distanţă de aproximativ doi kilometri, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Angajaţii au purtat pancarte făcute din plută, în formă de cruce, pe care au scris mesaje împotriva Guvernului şi a administratorului judiciar al RAAN, Ion Tudor: ”Ponta ai promis şi ne-ai închis!”, ”Tudorele, Tudorele, cât mai vrei faci avere?”
De asemenea, pe o altă pancartă era scris: ”Traicule, nu uita, ai să ajungi la DNA”, mesajul vizându-l pe deputatul de Mehedinţi, Rodin Traicu, fost director al RAAN.
Totodată, salariaţii au huiduit, au strigat lozinci împotriva autorităţior locale şi au ascultat imnul.
La un moment dat, în timpul protestului, reprezentanţii sindicatelor au fost chemaţi în sediul Prefecturii Mehedinţi de către subprefectul Felix Manta.
”A avut loc o întâlnire cu reprezentanţii RAAN, întâlnire în care aceştia şi-au expus problemele cu care se confruntă la nivelul întreprinderii şi probleme pe care eu, ca reprezentant al Prefecturii, i-am rugat să le scrie şi să le înainteze într-un memoriu pe care de urgenţă îl vom trimite către Guvern şi către ministerul de resort (n.r. - Ministerul Energiei), în vederea soluţionării cât mai grabnice a acestor probleme”, a declarat subprefectul judeţului Mehedinţi, Felix Manta, la finalul întâlnirii.
Protestul celor peste 500 de angajaţi ai RAAN s-a încheiat în jurul prânzului.
Sindicatele din cadrul RAAN au mai depus, zilele trecute, la Prefectură un memoriu cu revendicările lor şi cu situaţia companiei, iar luni au participat la negocieri, la Bucureşti, cu reprezentanţii Ministerului Energiei.
Potrivit liderilor de sindicat, negocierile de la minister au eşuat.
Angajaţii RAAN cer acordarea sumelor de bani necesare funcţionării Regiei în perioada următoare, acordarea salariilor restante, preluarea întregii cantităţi de apă grea din stocurile de la Romag Prod la rezerva de stat şi asigurarea protecţiei sociale în cazul reorganizării.
Protestele salariaţilor de la RAAN au început în 13 iulie.
Conform actelor normative aprobate de Guvern, RAAN ar urma să se închidă controlat, iar angajaţii ar urma să primească până la 24 de salarii medii pe economie.
Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare, care este unicul furnizor de agent termic pentru municipiul Drobeta Turnu Severin, prin platforma Romag Termo, a reziliat contractul de furnizate a agentului termic în Drobeta Turnu Severin, în 17 februarie 2015, iar conform actului, apa caldă şi căldura urmează să fie oprite în municipiu de la sfârşitul lunii august.
Închiderea controlată a RAAN înseamnă disponibilizarea majorităţii salariaţilor, care ar urma să primească, în funcţie de vechime, până la 24 de salarii medii pe economie, drept plată compensatorie.
RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.
Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN.
Înainte de intrarea în insolvenţă, RAAN avea aproape 2.700 de angajaţi, acum numărul acestora fiind de 2.400.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro