Petrecerea profiturilor uriaşe ale băncilor s-ar putea termina abrupt: Profiturile băncilor europene din trimestrial al treilea ar putea împinge guvernele să adopte o serie nouă de taxe excepţionale asupra creditorilor

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 26 octombrie 2022 86 afişări

Petrecerea profiturilor uriaşe ale băncilor s-ar putea termina abrupt: Profiturile băncilor europene din trimestrial al treilea ar putea împinge guvernele să adopte o serie nouă de taxe excepţionale asupra creditorilor

Cele mai mari bănci din Europa au generat profituri uriaşe pe fondul creşterii ratelor dobânzilor în trimestrul al treilea, crescând perspectiva ca guvernele să vizeze creditorii cu taxe excepţionale, scrie The Irish Times.

Deutsche Bank a raportat miercuri dimineaţă una dintre cele mai puternice performanţe trimestriale de dinaintea crizei financiare, în timp ce Barclays, Santander, UniCredit, Standard Chartered, HSBC şi UBS au depăşit estimările analiştilor.

Ratele mai mari ale dobânzilor – care de obicei sporesc câştigurile băncilor – au fost motivul principal, în timp ce performanţa puternică în tranzacţionarea cu venit fix a ajutat şi creditorii cu bănci mari de investiţii, cum ar fi Deutsche Bank şi Barclays.

Băncile generează profituri mari pe baza diferenţei dintre dobânzile pe care le percep la împrumuturi – care cresc în funcţie de ratele dobânzilor băncii centrale – şi depozitele pe care le plătesc clienţilor, care rămân în urmă cu creşterile ratelor dobânzilor.

Profiturile sunt o ţintă atractivă pentru guvernele cu lipsă de numerar. În iulie, Spania a devenit prima ţară din vestul Europei care a propus o taxă excepţională pe câştigurile băncilor, pe urmele Ungariei, care a introdus deja una.

Planurile Spaniei o pun pe o potenţială coliziune cu Banca Centrală Europeană.

Noul ministru de finanţe al Regatului Unit, Jeremy Hunt, se pregăteşte, de asemenea, să menţină o taxă bancară într-un set de majorări de impozite menite să anuleze impactul dezastruos al unui buget de scurtă durată de reducere a impozitelor, dezvăluit de predecesorul său.

Ratele dobânzilor Băncii Angliei au crescut la 2,25% de la 0,1% anul trecut, în timp ce analiştii băncii se aşteaptă ca Banca Centrală Europeană să majoreze ratele dobânzilor de la 0,75% la 2,5% anul viitor.

Barclays a raportat un profit înainte de impozitare de 1,97 miliarde de lire sterline (2,3 miliarde de euro) pentru cele trei luni până la sfârşitul lunii septembrie, în creştere cu 6% faţă de un an în urmă şi depăşind aşteptările analiştilor de 1,81 miliarde de lire sterline.

Profitul înainte de impozitare al Deutsche Bank s-a dublat cu peste 1,6 miliarde de euro în al treilea trimestru, cel mai mare din perioada din 2006 şi peste aşteptările medii ale analiştilor de 1,3 miliarde de euro. Toate cele patru divizii ale băncii au înregistrat venituri mai mari, unitatea sa de bănci de investiţii câştigând cotă de piaţă în tranzacţionarea cu venit fix.

Santander, cel mai mare creditor al zonei euro, a raportat o creştere de 11% a venitului net faţă de acum un an, la 2,42 miliarde de euro în trimestrul al treilea, depăşind aşteptările, dar marcând o încetinire faţă de creşterea din ultimele trei luni.

Banca spaniolă şi-a majorat rezervele pentru potenţialele pierderi din împrumuturi cu 24%, până la 2,76 miliarde de euro, deoarece inflaţia şi ratele mai mari ale dobânzilor pun mai multe întreprinderi şi consumatori sub stres. Dar, în timp ce ratele de neplată au crescut în SUA şi Brazilia, acestea au scăzut în Marea Britanie, Spania şi Mexic.

UniCredit, cu sediul în Milano, a declarat că profitul net din acest an va depăşi 4,8 miliarde de euro, mai mult decât estimările anterioare, mulţumită creşterii ratelor dobânzilor şi a câştigurilor mai bune decât cele aşteptate în trimestrul trei. A doua cea mai mare bancă a Italiei a raportat un profit record de 1,71 miliarde de euro în cele trei luni încheiate în septembrie, cu mult peste estimările de 1 miliard de euro ale analiştilor.

Profiturile Standard Chartered din al treilea trimestru au fost mai mari decât se aştepta din cauza creşterii ratelor dobânzilor, contribuţia Singapore la rezultatul final al băncii depăşind-o pe cea a Hong Kong-ului, care s-a luptat să-şi revină după restricţiile pandemice. Banca a raportat un profit înainte de impozitare de 1,4 miliarde de dolari în al treilea trimestru, în creştere cu 40% faţă de anul anterior şi depăşind estimările analiştilor de 1,1 miliarde de dolari.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.