PLANORUL DISPĂRUT: Mircea Crăciun este considerat cel mai bun pilot de planor de distanţă din România

Autor: Mihaela Gradinaru Postat la 09 august 2015 953 afişări

Mircea Crăciun, pilotul care a dispărut cu planorul, joi, după ce şi-a luat zborul din Masivul Postăvarul, este considerat cel mai bun pilot de planor de distanţă din România, el pregătindu-se pentru a atinge un record mondial de 1.000 de kilometri în zbor liber.

Instructorul de paraşutism din cadrul Aeroclubului "Iosif Şilimon“ Braşov, Cristinel Popescu, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX că Mircea Crăciun este cu siguranţă cel mai bun pilot de distanţă cu planorul, el având un record personal de 700 de kilometri de zbor liber.

"Este un om cu o mare pasiune pentru zborul cu planorul. Aşa cum unii au pasiunea de a pescui, de a zbura cu paraşuta cum sunt eu sau orice alte pasiuni, a lui era zborul cu planorul. Are un record personal de 700 de kilometri de zbor şi îşi dorea foarte mult să obţină un record mondial de 1.000 de kilometri de zbor liber. Se şi pregătea pentru asta“, a spus Popescu.

Potrivit sursei citate, Mircea Crăciun verifica întotdeauna foarte atent toate detaliile tehnice, dar şi condiţiile meteo înainte de a porni la zbor.

Mircea Crăciun deţine o firmă de panificaţie-patiserie în Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, zborul cu planorul fiind marea lui pasiune.

Planorul cu care a zburat îl închiriase de la o firmă din străinătate şi îl testa pentru prima dată după asamblare, iar Aeroclubul Braşov doar l-a ajutat să se înalţe pentru a-şi lua zborul din Masivul Postăvarul.

Joi, comandantul Aeroclubului Braşov, Stelian Cojocaru, afirma că atunci când a fost tractat de pe Aerodromul Ghimbav pilotul Mircea Crăciun a spus că intenţionează să zboare aproximativ două- trei ore, fiind vorba despre un zbor de "verificare după asamblare”, potrivit unui comunicat al ROMATSA.

Tot joi, procurori ai Parchetului Curţii de Apel Braşov s-au sesizat din oficiu, pe rolul acestei unităţi constituindu-se un dosar penal cu privire la faptul că în aceeaşi zi planorul, care a decolat fără un plan de zbor la ora 12.30, a dispărut, iar pilotul, singura persoană aflată la bord, nu a mai contactat reprezentanţii Aeroclublului Ghimbav sau familia şi nu a mai revenit la bază.

Romatsa anunţa că Mircea Crăciun a folosit ultima dată telefonul mobil joi, la ora 13.06, în timp ce traversa staţiunea Predeal.

De asemenea, sursa citată menţiona că, potrivit reglementărilor în vigoare, pentru zborul în această clasă de spaţiu aerian nu este obligatorie depunerea unui plan de zbor, iar pilotul poate obţine informaţii la cerere.

”Acesta nu a intrat în legătură radio cu ACC Bucureşti sau cu compartimentul de informare a zborurilor pentru a solicita informaţii. Pe ecranele radar nu au existat niciun fel de informaţii primite de la transponderul planorului. Potrivit relatărilor comandantului Aeroclubului Braşov, acesta a fost în legătură radio numai cu conducătorul de zbor de la Aerodromul Ghimbav. Prima informaţie referitoare la eveiment a fost primită de către Romatsa de la comandantul Aeroclubului Braşov joi, la ora 21.39”, se mai arăta în comunicatul ROMATSA.

În prima zi a căutărilor, s-a acţionat cu un număr de peste 650 de forţe şi 99 de vehicule şi aeronave aparţinând MAI, Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Transporturilor, Salvamont, Serviciilor de Voluntari, Ambulanţa, Ocoalelor Silvice şi unor diverse organizaţii.

Sâmbătă, peste 850 de forţe de ordine şi voluntari au căutat planorul pe 30 de trasee montane din judeţele Braşov, Prahova, Argeş şi Dâmboviţa. De asemenea, la operaţiunea de căutare au participat şi 12 aeronave- şapte elicoptere ale MAI şi MApN şi cinci avioane ale Aeroclubului României.

Duminică dimineaţă, au fost reluate căutările planorului în judeţul Braşov, după ce echipajele de salvatori au primit de la o persoană mai multe poze, realizate joi, cu un planor aflat în zbor, operaţiunile urmând să se desfăşoare şi în Dâmboviţa, Prahova, Argeş şi Buzău.

"Având în vedere că sâmbătă echipele de salvatori au primit din partea unui cetăţean mai multe fotografii realizate în ziua de joi, în judeţul Braşov, care surprindeau un planor aflat în zbor, pentru verificarea zonei respective, astăzi vor avea loc mai multe căutări terestre şi aeriene, inclusiv cu ajutorul unor parapante şi motoparapante, care pot zbura la joasă înălţime", se arată într-un comunicat trimis MEDIAFAX de Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

La acţiunile de duminică participă aproximativ 900 de forţe aparţinând MAI, Ministerului Apărării Naţionale (MApN), Salvamont, Direcţiilor Silvice, Serviciilor Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă şi voluntari. De asemenea, la operaţiunile de căutare aeriană participă cinci elicoptere ale MAI şi MApN şi cinci avioane ale Aeroclubului României.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat pentru MEDIAFAX că operaţiunile de căutare se vor desfăşura duminică şi în judeţele Dâmboviţa, Prahova, Argeş şi Buzău. Potrivit lui Arafat, planorul este căutat şi în judeţul Braşov, după ce echipajele de salvatori au primit de la o persoană mai multe poze cu un planor în zbor, realizate joi de către o turistă şi trimise MAI.

Sâmbătă seară, Raed Arafat, declara că Ministerul Transporturilor investighează motivele pentru care dispariţia planorului a fost anunţată cu întârziere, aparatul de zbor decolând joi la amiază de la Ghimbav, iar autorităţile au fost anunţate după nouă ore că nu a revenit la bază.

Întrebat de reporterul MEDIAFAX de ce autorităţile au aflat după nouă ore despre dispariţia planorului care a decolat, joi după-amiază, de la Aeroclubul din Ghimbav, secretarul de stat în MAI Raed Arafat a răspuns: "În legătură cu chestiunea aceasta, Ministerul Transporturilor investighează de ce şi va stabili care a fost motivul pentru care a dus la întârzierea aflării acestei informaţii".

Contactat telefonic de corespondentul MEDIAFAX şi întrebat ce explicaţie are în privinţa declaraţiilor făcute de către secretarul de stat al MAI Raed Arafat potrivit căruia dispariţia planorului a fost anunţată cu întârziere, Cojocaru a refuzat să răspundă, spunând doar: "Nu pot vorbi, sunt într-o şedinţă. Luaţi legătura cu biroul de presă“.

Comandantul aeroclubului nu a precizat însă la ce birou de presă face referire, având în vedere că aeroclubul nu are un astfel de birou, şi nici purtător de cuvânt.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
MIRCEA CRĂCIUN,
PRESTIGIU,
/actualitate/planorul-disparut-mircea-craciun-este-considerat-cel-mai-bun-pilot-de-planor-de-distanta-din-romania-14669641
14669641
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.