Planta care creşte pe toate câmpiile şi poate să vă aducă o afacere de zeci de mii de euro. Beneficiile ascunse

Postat la 23 aprilie 2019 368 afişări

Puţini ştiu că în spatele banalei păpădii de primăvară, care umple grădinile şi parcurile, stau afaceri de zeci de mii de euro.

Planta care creşte pe toate câmpiile şi poate să vă aducă o afacere de zeci de mii de euro. Beneficiile ascunse

După un început de anotimp secetos, ploile au ajutat micile plante cu flori galbene să iasă la lumină.Oricum ar fi preparată, sub formă de ceaiuri, tincturi, sirop ori peltea, păpădia este foarte bună pentru sănătate, spun medicii.

În Bihor la poalele munţilor, câmpurile sunt pline de păpădii, dar şi de culegători.Cei care nu au unde să usce plantele, le livrează crude, dar iau doar 1.50 lei pe kilogram. În hala de lucru a acestui procesator s-au adunat câteva sute de kilograme de marfă.

De câştigat au şi femeile din sat, care primesc câte 8 lei pe oră pentru sortarea plantelor.

Angajată: “De vreo două zile avem foarte mult de lucru, a apărut păpădia, după ploile care au fost. Pentru culegători este un bănuţ în plus, şi pentru noi, care o procesam.”

În această perioadă, muncitoarele lucrează şi câte 10 ore pe zi sau mai mult.

Ionuţ Bogojel, procesator de plante medicinale: “Facem aici prelucrarea primară, o pregătim pentru ceaiuri, combinaţii de ceaiuri. Facem şi o gamă de tincturi”

Cât costă siropul sau pelteaua de păpădie
Pentru un kilogram de plantă uscată, e nevoie de 5-6 kilograme de păpădii verzi. Produsul finit pleacă din fabrica cu 50 de lei kilogramul.

La câţiva kilometri distanţă, o alta femeie face sirop şi peltea de păpădie.

Angela Miara: “Pentru sirop sau pentru pelteaua de păpădie - miere, i se mai spune - culegem doar inflorescenţa şi doar când este soare şi plăcut, aşa, ca şi albinuţele.”

Siropul de păpădie se face simplu. În jur de 100 de inflorescenţe de păpădie se spală şi se adaugă un litru de apă peste ele. Când apa da în clocot, sunt lăsate să fiarbă 5 minute.

Angela Miara: “Aşa arată sucul de păpădie, iar când vreţi să-l gustaţi, puteţi să puneţi gheaţă şi lămâie. Iar în târguri, oamenii care vând, probabil, au la 10 lei sticluţa. Pelteaua cam 20 de lei sticluţa, borcănelul.”

Pentru că au calităţi terapeutice, de la păpădie se folosesc absolut toate părţile: rădăcină, frunzele, florile şi tecile, scrie stirileprotv.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
amazon,
business,
comert,
gigant

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.