Planul lui Draghi pentru reformarea Europei lasă în umbră noile puteri economice din continent. Miniştrii din Europa de Est se plâng că mentalitatea „vechii Europe” a lui Mario Draghi a ignorat dinamismul estic şi nu se bazează deloc pe cele mai competitive economii ale UE
Miniştrii din Europa Centrală şi de Est l-au acuzat pe Mario Draghi că propunerile sale de stimulare a competitivităţii UE se bazează pe mentalitatea „vechii Europe”, afirmând că constatările sale au trecut cu vederea cele mai dinamice economii ale continentului, scrie FT.
Oficiali din Letonia, Polonia şi Republica Cehă au afirmat că fostul prim-ministru italian s-a bazat prea mult pe expertiza statelor membre mai vechi ale UE, ceea ce a denaturat concluziile sale şi a subestimat priorităţile din regiunea lor.
Viktors Valainis, ministrul economiei din Letonia, a declarat pentru Financial Times că Draghi ar fi putut să precizeze că „birocraţia, nenumăratele reglementări şi lipsa de dinamism” pe care le-a identificat „provin direct din nucleul UE, din vechile tradiţii, din ţările din «Vechea Europă», care ar trebui să fie primele care se schimbă”.
Susţinând că Draghi şi-a întocmit raportul „fără opiniile ţărilor est-europene”, Valainis a avertizat că priorităţile şi soluţiile nepotrivite ar putea duce la „suprimarea ţărilor dinamice rămase” sub reglementare.
Raportul lui Draghi pentru preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a fost prezentat ca un potenţial plan de reforme economice ale UE în următorii ani. Acesta a făcut apel la UE să acopere un deficit de investiţii de 800 de miliarde EUR pe an pentru a finanţa reforme de anvergură care să împiedice blocarea în urma SUA şi a Chinei.
Plângerile cu privire la presupusa părtinire reflectă preocupările de lungă durată ale ţărilor care au aderat la UE în 2004 cu privire la tratamentul de rangul doi în elaborarea politicilor europene, inclusiv tolerarea protecţionismului împotriva lucrătorilor lor.
Ignacy Niemczycki, ministru adjunct polonez al economiei, a declarat că Varşovia va face presiuni pentru liberalizarea pieţei unice a serviciilor şi pentru aşa-numitele cheltuieli de coeziune în vederea reducerii decalajului economic dintre regiuni - două priorităţi care, în opinia sa, au fost subestimate de Draghi.
Niemczycki, care va reprezenta Polonia la o reuniune ministerială care va avea loc joi la Bruxelles pentru a discuta raportul lui Draghi, a declarat că contribuţia sa semnificativă ar trebui tratată ca „doar începutul” unei dezbateri profunde privind reformele care implică toate statele membre.
Niemczycki a recunoscut plângerile unor economişti şi cadre universitare care au afirmat că Draghi s-a bazat pe experţi din „vechea UE” pentru elaborarea raportului său, chiar dacă Europa Centrală şi de Est (ECE) a depăşit recent Germania şi alte economii mai mari ale UE. Republica Cehă şi Polonia au, de asemenea, cele mai scăzute rate ale şomajului din UE.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro