Plusurile şi minusurile săptămânii care s-a încheiat
UPS
+ Norvegia va lansa primul cargo electric autonom din lume în 2018. Acesta va fi 100% electric, va avea o autonomie de 120 km şi va putea transporta o greutate de 3.000 până la 3.500 t. Nava va fi lansată fără echipaj din 2020, cu condiţia să primească toate autorizaţiile necesare.
+ Preţul energiei solare din India a atins cel mai scăzut nivel de până acum. India este cel de-al treilea cel mai mare poluator din lume, estimându-se că emisiile de dioxid de carbon se vor dubla odată cu dezvoltarea economiei.
+ Săptămâna aceasta s-a încheiat cea mai mare vânzare de acţiuni a unei companii private din istoria Bursei de Valori Bucureşti, valoarea totală a subscrierilor de acţiuni Digi pe tranşa de retail fiind de 4,3 miliarde de lei (1 mld. euro).
+ Moon Jae-In,fost avocat specializat în apărarea drepturilor omului, şi-a început mandatul de preşedinte al Coreei de Sud. El a câştigat alegerile cu 41% din sufragii şi va sta la putere timp de cinci ani.
+ Doi asteroizi din sistemul solar au primit nume româneşti. Numele preşedintelui Agenţiei Spaţiale Române (ROSA), Marius-Ioan Piso, şi numele primului şi singurului cosmonaut român, Dumitru-Dorin Prunariu, vor trăi printre stele. Marius-Ioan este un asteroid descoperit în 1981 şi are un diametru de 2,6 km.
Prunariu a fost descoperit în acelaşi an (1981), pe 24 octombrie, şi are un diametru de 6 km.
+ Apple a devenit prima companie americană cu o valoare de piaţă de peste 800 mld. dolari. Acţiunile Apple au terminat şedinţa de marţi, 9 mai, în creştere cu 1%, la 153,99 de dolari, ceea ce oferă o valoare totală de 803 mld. dolari. Dacă tendinţa va continua, compania ar putea ajunge la o valoare de piaţă de peste 1.000 mld. dolari spre sfârşitul acestui an.
+ Hornbach lansează proiectul ”Şcoala de carte şi meserii“ ce oferă tinerilor accesul la învăţământ profesional în sistem dual pentru calificarea de comerciant-vânzător. Programul durează trei ani şi elevii vor putea opta pentru această formă de învăţământ începând din septembrie 2017.
+ Mocăniţa, simbol al Ţării Moţilor, va fi repusă în circulaţie în această vară, după 20 de ani, între Lunca Arieşului şi Baia de Arieş, pe o distanţă de 23 de kilometri, urmând să efectueze curse regulate în scop turistic. Proiectul este susţinut de Cristian Răspopa, om de afaceri din judeţul Mureş, alături de alţi investitori.
DOWNS
- România este ţara cu cel mai scăzut nivel al reciclării din UE. Numai 5% din deşeuri ajung să fie supuse proceselor de reciclare. În 2013 au fost colectate circa 270 kg pe cap de locuitor şi au fost reciclate doar 3% din acestea.
- Rata reală a şomajului din zona euro se situează peste nivelul sugerat de datele oficiale, ceea ce pune în continuare presiune descendentă pe creşterile salariale, relevă un studiu al Băncii Centrale Europene. Rata şomajului se situează la aproximativ 15%, cu mult peste rata oficială a şomajului de 9,5%
- Guvernul federal din Elveţia a activat o clauză prevăzută în Acordul cu Uniunea Europeană care prevede introducerea în mod temporar a unor restricţii pe piaţa muncii elveţiană pentru cetăţenii români şi bulgari. În următoarele 12 luni permisele pentru români şi bulgari vor fi limitate la 996. Anul trecut în jur de 3300 de români şi bulgari au muncit în Elveţia.
- În Mexic s-a înregistrat un număr mai mare de asasinate decât în ţări ”unde există conflicte armate“, mai multe crime decât au avut loc în Irak sau Afganistan. 23.000 de crime au avut loc în Mexic anul trecut. Doar în Siria s-au înregistrat mai multe: 60.000.
- Autoinjectoarele pentru anafilaxie (reacţie alergică severă), aşa numitele EpiPen, pot furniza o doză eficientă chiar şi după patru ani de la data de expirare, arată un studiu publicat de Lee Cantrell, profesor la Universitatea California. Preţul dispozitivelor a crescut cu 400% din 2007 până în prezent.
- Doar 26% din populaţia în vârstă de peste 15 ani a României a efectuat cel puţin un sejur turistic în scop personal în anul 2014, în condiţiile în care media la nivelul Uniunii Europene este de 60%, iar în Finlanda a fost de 88,2%, potrivit datelor Eurostat.
- Simona Halep a coborât patru poziţii în clasamentul WTA, cea mai slabă clasare din ultimii trei ani. De altfel, toate sportivele noastre au înregistrat căderi: Begu se află pe locul 36 după o coborâre de 7 poziţii, Niculescu este pe locul 51 după o coborâre de 3 poziţii, iar Sorana Cîrstea este pe locul 83 după o coborâre de 19 locuri.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro