Doi la unu
Inceputa mai tarziu, la patru zile de la votul din primul tur, campania pentru stabilirea invingatorului de pe 6 decembrie a recuperat rapid prin atacurile sub centura pe care si le-au aplicat ambele tabere cu ajutorul mass-media prietene.
Cinic, virulenta atacurilor poate fi inteleasa, intrucat cei doi candidati sunt aproape la egalitate, fiecare avand interesul sa mobilizeze cat mai bine un electorat care s-a dovedit doar pe jumatate sensibil la exercitiul electoral.
Alianta PSD cu PNL pentru sprijinirea lui Mircea Geoana in lupta electorala a fost citita ca o arma cu doua taisuri. De altfel, unul dintre ele a fost speculat instantaneu de celalalt candidat, Traian Basescu, care nu a scapat prilejul sa aminteasca de experienta coalitiei celor "322" de la referendumul pentru demiterea sa, invalidat din cauza slabei prezente la vot, dar prezentat de tabara prezidentiala drept o victorie la scor impotriva adversarilor politici. La randul sau, Mircea Geoana, desi nu poate fi sigur ca va aduna toate cele 20% obtinute de Crin Antonescu in primul tur, a reusit sa-si subordoneze activul PNL, care are misiunea de a-l sprijini impotriva lui Traian Basescu. Iar aceasta conteaza, cel putin la nivel rural - unde, la prezidentiale, electoratul este mai disciplinat si prezenta la vot mai ridicata decat in mediul urban.
Oricum ar fi, dupa 6 decembrie cabinetul Negoita are foarte putine sanse sa fie aprobat in Parlament, Mircea Geoana anuntand chiar ca - in cazul in care va castiga - ar putea retrage decretul de desemnare semnat de Traian Basescu, pentru a scuti efortul parlamentarilor. Guvernul Boc insa avea la sfarsitul saptamanii trecute probleme mai mari decat succesiunea: Curtea de Apel Bucuresti l-a lasat in aer pe Vasile Blaga dupa ce a decis sa suspende decretul prin care acesta l-a inlocuit pe Dan Nica la conducerea Ministerului de Interne. Astfel, turul al doilea se poate desfasura fara un ministru in functie, situatie semnalata si de presedintele in exercitiu.
PE SCURT:
- REPUBLICA MOLDOVA
Lupu sau anticipatele. Saptamana viitoare va incepe cu un vot decisiv pentru Republica Moldova, parlamentarii fiind chemati din nou sa valideze candidatura democratului (fost comunist) Marian Lupu pentru functia de sef al statului. Daca Alianta pentru Integrare Europeana se declara dispusa sa modifice inclusiv meto¬dologia de alegere inainte de scrutinul din 7 decembrie, comunistii - care se opun lui Lupu - au puterea de a evita alegerile antici¬pate din 2010, obligatorii daca la Chisinau nu va exista un presedinte de saptamana viitoare. Analistii politici moldoveni sustin ca, dat fiind comportamentul PCRM din ultima perioada, anticipatele sunt aproape certe, in lipsa unei tradari la votul secret din Parlament.
- DIPLOMATIE
Uraniul iranian sta in Iran. Iranul a respins o propunere a Agentiei pentru Energie Atomica (AIEA) de a preda trei sferturi din uraniul imbogatit pe care il detine pentru ca acesta sa fie prelucrat in exteriorul tarii. AIEA ceruse aceasta concesie Teheranului pentru a elimina speculatiile cu privire la folosirea materialu¬lui in realizarea de focoase nucleare, desi iranienii sustin ca uraniul imbogatit este folosit intr-un institut pentru cercetarea cancerului. Refuzul Teheranului, daca nu va fi revizuit pana la sfarsitul acestui an, deschide calea unor noi sanctiuni ale Consiliului de Securitate, acceptate si de Rusia si China - aliate traditionale ale statului presedintelui Mahmoud Ahmadinejad.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro