Ei fara ei
Unda de soc declansata de anuntul convocarii de catre presedinte a unui referendum tocmai in ziua alegerilor a fost continuata si potentata de seismul pornit de la decizia premierului Emil Boc de a propune revocarea sefului ministrilor PSD din Guvern, vicepremierul Dan Nica.
Tandemul presedintele Traian Basescu - premierul Emil Boc a reusit astfel sa puna PSD in situatia de a cere singur iesirea de la guvernare, desi democrat-liberalii au accentuat ca ar fi vorba doar despre inlocuirea unui ministru cu rezultate nesatisfacatoare.
Nu e vorba, motivul invocat de Emil Boc in sprijinul gestului sau - cresterea infractionalitatii in mandatul lui Nica, 13% potrivit datelor MAI - este evident un pretext pentru intentia slab disimulata a PD-L de a-si asuma de unul singur guvernarea si organizarea alegerilor prezidentiale. De altfel, PSD a acuzat inca din primele momente "lovitura de stat de catifea" (apud Adrian Nastase) pe care presedintele Basescu a pus-o la cale cu ajutorul premierului.
Strategia adoptata de democrat-liberali ridica insa un semn de intrebare asupra momentului ales: daca premierul ar mai fi asteptat inca doua saptamani, ar fi putut fi sigur ca nu este nevoit sa recurga la artificii juridice pentru a avea un guvern monocolor PD-L pana dupa primul tur al alegerilor prezidentiale. Asa, solutia cea mai putin stresanta pentru Emil Boc este cea a numirii ministrilor PD-L ca interimari pentru cate una dintre pozitiile abandonate de PSD pentru 45 de zile, pana cu o saptamana inainte de primul tur al prezidentialelor.
Dornic sa arate tarii ca nu se termina lumea odata cu demisia ministrilor PSD, premierul Boc a decis sa se miste cat a putut de repede: dupa semnarea deciziilor de revocare a celor opt ministri de catre presedintele Traian Basescu (tehnic, revocarea lui Dan Nica le-a precedat pe acestea doar cu cateva ore), Emil Boc a numit interimari de la PD-L pentru fiecare functie, numindu-se inclusiv pe sine interimar la Educatie.
Premierul s-a straduit sa lase impresia ca iesirea PSD de la guvernare e de fapt un lucru benefic pentru mersul reformei, anuntand ca interimarii nu vor fi platiti in plus pentru preluarea mandatelor de la ex-colegii lor din PSD si ca dupa demiterea secretarilor de stat PSD din ministere, vor mai ramane doar cate doi secretari de stat in fiecare minister, din ratiuni de reducere a costurilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro