In contra deviationismului
Tabara lui Mircea Geoana a pierdut, conform asteptarilor, si ultima batalie pentru influenta la varful partidului, dupa ce Adrian Nastase a fost reconfirmat in functia de presedinte al Consiliului National.
Nastase ar urma sa fie coordonatorul departamentelor partidului, extinse pana la 31, ceea ce-i confera atributiile unui "premier din umbra". Desi Mircea Geoana se bucura inca de sprijinul partidului in lupta pentru pastrarea functiei de presedinte al Senatului, viitorul apropiatilor sai nu suna deloc promitator. In contradictie cu trecutul deloc onorabil al partidului in cazurile de coruptie in care erau implicati lideri ai PSD, dar si cu pozitia lui Geoana, noul presedinte Victor Ponta a anuntat ca va lasa justitia sa-si faca datoria in ce-l priveste pe senatorul Catalin Voicu, apropiat al gruparii Vanghelie-Geoana, pentru care Parchetul General a cerut deja Senatului si Presedintiei incuviintarea arestarii.
Este plauzibil ca solicitarea Parchetului sa fie amanata la vot cu sprijinul lui Mircea Geoana, dar e de asteptat ca noua conducere a PSD sa puna presiune pe acesta pentru a nu periclita operatiunea de rebranduire a partidului. Sesizabila la congres, dar aproape sigura cu ocazia discursului lui Ponta de la Consiliul National PSD, reorientarea ideologica a social-democratilor se traduce intr-o accentuare a discursului de stanga, dupa ce ambiguitatile garniturii Geoana au facut ca PSD sa puna in practica masuri economice de dreapta cat timp s-a aflat la putere cu PD-L in 2008-2009.
Strategia echipei Ponta este riscanta pe termen scurt din cauza posibilelor dezertari catre partidul fostilor independenti (UNPR) a parlamentarilor nemultumiti, dar cu potentiale efecte benefice pe termen lung, de vreme ce UNPR vizeaza tot electoratul de stanga pentru viitoarele alegeri. Daca adaugam sprijinul indirect, dar decisiv pe care fostul presedinte Ion Iliescu il acorda noii echipe de conducere, rebranduirea PSD poate avea succes in randul unui electorat de stanga care resimte din plin efectele crizei economice.
Pe scurt:
- PARTIDE
Functia si gradul. Organizatia PNL sector 2, din care face parte omul de afaceri Viorel Catarama, ar trebui sa discute in aceste zile doua solicitari de excludere a acestuia din partid. Omul de afaceri ar fi astfel pentru a treia oara pus in discutia organizatiei de baza, care a respins in august anul trecut o solicitare similara. La Congresul PNL, la care Viorel Catarama a renuntat sa mai candideze la functia suprema, presedintele Crin Antonescu a sugerat ca "cetateanul Catarama Viorel, nu stiu gradul" ar trebui eliminat din partid, dupa ce a sustinut ca este marginalizat in interiorul formatiunii pentru ca "sponsorii PNL cer eliminarea incomozilor". Imediat Antonescu s-a declarat neplacut surprins de fotografiile aparute in presa, infatisandu-i pe Viorel Catarama si Dinu Patriciu luand masa la un restaurant chiar in ziua Congresului, precizand ca el insusi, "ca liberal", nu ar fi luat masa tocmai atunci cu Dinu Patriciu.
- POLITICA
Clubul nemultumitilor. Grupul parlamentarilor independenti va inscrie in aceasta saptamana la tribunal Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei, partid de centru-stanga care va organiza luna viitoare un congres pentru a-si alege structurile de conducere. Surse politice sustin ca fostii lideri ai PSD au cele mai mari sanse la sefia UNPR: presedintele UNPR ar putea fi Marian Sarbu, prese¬dintele executiv - Gabriel Oprea, iar Cristian Diaconescu ar urma sa detina postul de presedinte de onoare. UNPR este de asteptat sa emita pretentii la mai multe posturi in administratia centrala si locala in schimbul sprijinului acordat guvernului Boc.
- BULGARIA
Avantajul parlamentarismului. Partidul de guvernamant din Bulgaria, GERB, condus de actualul premier Boiko Borisov, a anuntat ca va depune o cerere la Parlament pentru inceperea procesului de inlaturare a presedintelui Gheorghi Parvanov din functie. Parvanov este acuzat ca a incalcat dreptul la intimitatea convorbirilor, dupa ce a publicat pe site-ul presedintiei transcrierea unei dispute avute in particular cu ministrul de finante Simeon Djankov, in acelasi timp si vicepremier. Conflictul dintre Djankov si Parvanov a izbucnit dupa ce ministrul de finante a insinuat despre presedinte ca ar fi un "proaspat milionar", care detine "zeci de proprietati de lux in Statele Unite, Europa si Dubai".
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro