Plafonarea salariilor profesorilor tine deocamdata in loc luptele pentru putere din PDL
Zvonurile aparute de 1 aprilie despre consemnarea parlamentarilor PDL in Bucuresti inaintea sarbatorilor de Pasti au reaprins fitilul discutiilor despre potentiala demisie a premierului Emil Boc.
Previzionata inca din iarna, demisia lui Boc inaintea congresului pentru alegerea conducerii PDL, in care concureaza cu Vasile Blaga, a fost vehiculata cu prilejul discutiilor avute de presedintele Traian Basescu cu parlamentarii PDL pe tema numirii unui premier tehnocrat. Pare insa o ipoteza cel putin riscanta, intrucat o buna parte din parlamentarii PDL s-ar putea sa-i fie fideli lui Vasile Blaga si pot profita de situatie pentru a-l trimite din nou in interimat pe premierul Emil Boc, subrezindu-i pozitia chiar mai mult decat ar face-o gestul sau de a demisiona doar din motive de bucatarie interna a PDL.
Opozitia s-a aprins vizibil la ideea ca l-ar putea vedea plecat pe premierul Boc din functie si, prin co-presedintele USL Victor Ponta, a anuntat ca a doua zi dupa eventuala demisie va merge la Cotroceni cu propunerea de premier si de guvern, amenintand chiar cu suspendarea presedintelui. Evident, sansele opozitiei sunt minore, dar retorica lui Victor Ponta nu s-a impiedicat prea des in calculele probabilitatilor.
E posibil insa ca PDL sa aiba mare nevoie in urmatoarea saptamana de prezenta parlamentarilor proprii ca sa poata trece prin asumarea raspunderii legea de plafonare a cresterilor salariale din invatamant, proaspat anuntata. Guvernul a anuntat ca va promova in Parlament, probabil prin angajarea raspunderii, un proiect de act normativ care sa plafoneze majorarea salariilor pentru profesori, considerand ca economia nu poate suporta la acest moment o crestere salariala de 50%. Premierul Emil Boc a spus ca, din cauza "unor practici judiciare" neuniforme, unii profesori beneficiaza de o majorare salariala cu 50%, iar altii de o crestere mai mica. Potrivit acestuia, majorarea salariilor cu 50% in educatie presupune pentru acest an un efort bugetar suplimentar de aproximativ 500 de milioane de euro, bani pe care Romania nu ii are si nici nu ii poate asigura dintr-un imprumut extern fara a incalca tinta de deficit.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro