Ponta, la summit-ul Mării Negre: Descentralizarea este în interesul dezvoltării regiunii noastre
Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la summit-ul Mării Negre, desfăşurat la Parlament, că face parte dintre puţinii şefi de guverne care consideră că executivele centrale au încă prea multe puteri şi atribuţii, el arătând că descentralizarea este în interesul dezvoltării regiunii.
”Fac parte dintre acei şefi de guvern din Europa - puţini, ce-i drept - care consideră că guvernele centrale încă au prea multe atribuţii, prea multe puteri şi că e în interesul dezvoltării regiunii noastre ca autorităţile locale, cei care sunt aleşi direct de cetăţeni să aibă mai multe puteri, mai multe atribuţii, mai multe responsabilităţi”, a spus Ponta.
El a arătat că a promovat, de când este premier, mai multe proiecte de descentralizare şi de aplicare a principiului subsidiarităţii, despre care a spus că nu e un principiu simplu.
”În România ne-am lovit de o interpretare a Curţii Constituţionale care cere ca acest principiu să fie aplicat poate cu mai multă prudenţă. Eu cred că, păstrând regulile constituţionale şi europene, o autoritate locală are şanse mult mai mari de eficienţă decât guvernele centrale, care au mecanisme mai complicate, au mai multă birocraţie şi mai puţină responsabilitate directă în faţa cetăţenilor”, a spus Ponta.
El a precizat că reprezentanţii ţărilor din regiune au în persoana sa un aliat în ideea dezvoltării şi a cooperării regionale.
Pe de altă parte, Ponta a dat un mesaj privind necesitatea aplicării principiuluii coeziunii şi solidarităţii.
”Aud oameni politici care spun ca fiecare să-şi păstareze ceea ce produce, ceea ce obţine. Nu vrem, spun ei, ca ceea ce avem noi într-o regiune să fie folosit pentru toată lumea. E un gen de individualism, de egoism pe care îl întâlnim în viaţa privată, publică. Cred că principiul coeziunii, al solidarităţii sunt principii fundamentale care stau la baza nu doar a UE, ci a existenţei noatre ca şi ţări pe un continent unit al Europei”, a spus Ponta.
El a susţinut că nu există niciodată o perspectivă de dezvoltare stabilă dacă în jur nivelul de dezvoltare e unul scăzut.
”Nu faci altceva decât mai devreme sau mai târziu să imporţi acele probleme, fără să le rezolvi”, a spus Ponta.
Premierul a mai menţionat, pe de altă parte, că oamenii politici au, totodată, obligaţia să combată recrudescenţa extremismului, considerând că cetăţenii europeni au drepturi şi obligaţii egale.
”Cred în colaborare aici, în această regiune a Mării Negre. România trebuie să joace un rol important, de stabilitate, de echilibru, iar respectarea drepturilor ţărilor din jurul Mării Negre e cheia spre un viitor comun şi o dezvoltare pentru cetăţeni”, a spus Ponta.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro