Arborele ce a stat cândva în centrul industriei ciocolatei din America de Sud a fost redescoperit.
Acest arbore de cacao străvechi îşi are originea în jungla amazoniană şi deţine distincţia de a fi cel mai vechi şi mai rar soi; existenţa sa datează de cel puţin 5.300 de ani. Între secolele al XVII-lea şi al XIX-lea, arborele Pura Nacional a fost cultivat pe scară largă în Ecuador, unde a ajutat la alimentarea a ceea ce era atunci cea mai mare producţie de cacao din lume, scriu cei de la BBC.
Dezastrul a lovit însă curând: o ciupercă s-a răspândit în pădurile de cacao din Ecuador, decimând arborele Pura Nacional. Prin creşterea încrucişată cu soiuri de cacao mai dure, fermierii au reuşit să oprească în cele din urmă răspândirea bolii, dar noii copaci cu rasă încrucişată nu mai produceau acelaşi tip de cacao de înaltă calitate.
Până la începutul secolului XX, experţii au declarat că arborele Pura Nacional a dispărut şi se credea că fructul său s-a pierdut pentru totdeauna.
În 2007, doi americani care furnizau echipamente şi hrană companiilor miniere din jurul Canyonului Marañón, în nordul Peruului, au dat peste un copac cu aspect ciudat; crezând că au descoperit o nouă specie, Pearson şi Horsley au trimis mai multe probe la Departamentul de Agricultură din Statele Unite (USDA) pentru a obţine câteva răspunsuri.
Spre uimirea tuturor, s-a dovedit că probele aparţineau arborelui Pura Nacional.
Găsirea acestor copaci a fost începutul călătoriei pentru Pearson şi Horsley în lumea ciocolatei. Folosind răsaduri din ceea ce ei numesc acum „copacul-mamă”, cei doi bărbaţi au fondat Ciocolata Marañón şi au început să cultive Pura Nacional. Lucrând cu fermierii din Peru, Pearson şi Horsley au învăţat cum să aibă grijă de copacii din pepiniera lor şi cum să fermenteze şi să usuce păstăile de cacao după ce au fost recoltate.
Pearson a călătorit apoi în Elveţia pentru a afla cum poate transforma boabele în ciocolată. Acest ciocolatier, pe care Pearson a preferat să nu-l numească, i-a fost recomandat de Franz Ziegler, un premiat autor şi renumit bucătar de patiserie, şi de colegul său Paul Edwards, de la Chef Rubber, o companie de aprovizionare culinară.
Astăzi, Pearson şi Horsley continuă să îşi cultive copacii Pura Nacional şi să recolteze boabele de cacao conform tradiţiei locale - un proces la care vizitatorii pot fi martori între mijlocul lunii ianuarie şi începutul lunii iunie. În timpul sezonului de recoltare, peste 400 de fermieri care furnizează se ridică în zori, pentru a tăia păstăile din copaci; ulterior, Pearson sau Horsley le achiziţionează de la fermieri la faţa locului, plătind cu aproape 50% peste preţul pieţei locale pentru susţinerea fermierilor.