Povestea incredibilă a lui Anne Wojcicki, sora şefei YouTube şi fosta soţie a fondatorului Google Sergey Brin, care vrea să creeze cea mai mare bază de date genetice din lume, prin care poţi afla ce incidenţă ai cu bolile

Autor: Alex Ciutacu Postat la 24 aprilie 2020 763 afişări

Anne Wojcicki este cea care conduce compania de genomică şi biotehnologie 23andMe şi vrea să construiască cea mai mare bază de date genetice din lume, potrivit FT.

Compania ei este una dintre cele mai mari din industrie, iar Wojcicki a devenit cunoscută printr-o serie de conjuncturi, întrucât sora ei, Susan, conduce YouTube, iar Anne a fost căsătorită cu Sergey Brin, co-fondatorul Google, cu care are şi doi copii.

Dacă timp de o bună perioadă de vreme Anne, 46 ani, a fost eclipsată în familia Wojcicki, parcursul companiei 23andMe a evidenţiat misiunea şi performanţele ei.

Compania 23andMe vinde kituri care le permit utilizatorilor să îşi realizeze o analiză genetică doar printr-o mostră de salivă. Spre exemplu, pentru 99 dolari, utilizatorii pot afla mai multe despre moştenirea lor genetică, iar pentru 199 dolari pot afla mai multe chiar şi despre sănătatea lor viitoare.

Până acum a vândut peste 10 milioane de teste la nivel global, iar viteza cu care se extinde arată potenţialul companiei sale: poate construi cea mai mare bază de date genetice din lume.

Însă amploarea planului se confruntă cu teama consumatorilor, întrucât pentru unii oameni ideea testelor 23andMe este neliniştitoare.

Criticii ridică problema pierderii controlului asupra datelor personale profunde, în timp ce alţii se tem de ce poate scoate la iveală testul. În prezent, compania a ajuns într-un punct în care creşterea vânzărilor începe să încetinească, iar compania se gândeşte să concedieze 100 de angajaţi pentru a schimba structura operaţională.

Cu toate acestea ,Wojcicki este convinsă că datele genetice ar putea da naştere unor descoperiri colosale în industria medicală.

„Pot să îmi imaginez viitorul. Pot să îmi dau seama că suntem pe partea bună a istoriei. Acesta este modul în care funcţionează lumea. Asta se va întâmplă”, a spus Anne Wojcicki, după ce a admis totuşi că nu poate estima în cât timp acest viitor va deveni realitate.

23andMe a vrut să ofere rapoarte medicale amănunţite utilizatorilor, însă autoritatea federală pentru medicamente FDA nu le-a permis.

În schimb, Anne Wojcicki a descis că poate începe să le mapeze oamenilor arborii genetici – de aici, baza de date poate avea nenumeroase aplicaţii. Ea a povestit pentru FT că un prieten de-al discuta chiar despre posibilitatea de a lansa o aplicaţie de dating care le-ar putea oferi oamenilor siguranţa că partenerul de viaţă aduce şanse mici ca viitorul copil să prezinte afecţiuni genetice.

Mai mult, o astfel de bază de date le-ar permite utilizatorilor să afle la ce boli şi afecţiuni sunt mai predispuşi. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
genetica,
crestere,
copii,
fondator,
google,
sora,
youtube

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.