Povestea neştiută a unui gigant: drumul de la un butic de fructe şi legume la o companie de 300 de miliarde de dolari
La început, în anul 1938, a fost fondat ca o firmuliţă care vindea orez, peşte, fructe şi legume din Coreea de Sud şi Manciuria. Acum a ajuns un gigant cu venituri totale de peste 300 de miliarde de dolari anual. Este vorba de grupul Samsung, care este arhiprezent în viaţa personală a fiecăruia, acesta producând de la smartphone-uri şi televizoare până la procesoare, frigidere, echipamente energetice, vapoare, autoturisme. A realizat chiar şi tancuri, deţine parcuri de distracţie şi vinde asigurări.
Grupul Samsung, aflat acum în centrul atenţiei pentru telefoanele din gama Note 7 care explodează, a luat fiinţă în anul 1938, când Lee Byung-chull a pus bazele unei case de comerţ care vindea peşte, orez şi tăieţei din Coreea de Sud în China. Aceasta îşi avea sediul în oraşul Daegu, însă datorită succesului avut şi-a mutat sediul în Seul în anul 1947. Samsung, care înseamnă ”Trei Stele” în coreeană, avea după ceva mai mult de un deceniu de existenţă propriile sale fabrici de făină şi confecţii.
Constructorul Turnilor Petronas şi a Burj Khalifa
Grupul a luat cu asalt, rând pe rând, noi şi noi domenii de activitate. În anul 1947, Lee Byung-chull şi-a unit forţele cu Cho Hong-jai, fondatorul grupului Hyosung, cei doi stabilind Samsung Mulsan Gongsa sau Samsung Trading Corporation.
Acum, aceasta este Samsung C&T şi se ocupă de proiecte de inginerie şi exporturi. Compania este cunoscută pentru faptul că a construit turnul de 828 de metri Burj Khalifa din Dubai, zgârie-norii Petronas din Kuala Lumpur (Malaezia) sau metroul din Riyadh (Arabia Saudită). Samsung C&T face chiar şi termocentrale şi centrale nucleare, aşa cum sunt o serie de proiecte din Emiratele Arabe Unite sau un terminal de gaze naturale lichefiate realizat în Singapore.
Prima schismă
Numai că, la câţiva ani după ce Lee şi Cho au fondat compania, cei doi au avut o serie de neînţelegeri, astfel că acest concern s-a separat în Samsung Group, Hyosung Group, plus producătorul de anvelope Hankook, care acum este al şaptelea la nivel mondial. Hyosung este un conglomerat industrial care produce acum de la produse chimice şi echipamente industriale până la soluţii IT, construcţii sau sisteme energetice. Grupul Hyosung are acum circa 25.000 de angajaţi şi vânzări anuale în jur de 17 miliarde de dolari, în timp ce Hankook mai are alţi 21.000 de sanariaţi şi venituri anuale de peste 6 miliarde de dolari.
Cititi mai multe pe www.vocea.biz
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro