Povestea românului care la vârstă de 10 ani era trimis la ocnă, la muncă silită şi cum a reuşit să ajungă la conucerea unei companii recunoscută in toată lumea

Postat la 03 mai 2021 360 afişări

Povestea românului care la vârstă de 10 ani era trimis la ocnă, la muncă silită şi cum a reuşit să ajungă la conucerea unei companii recunoscută in toată lumea

A venit în Statele Unite în anii ’50 ca refugiat politic şi a reuşit să-şi construiască o carieră care a culimnat cu numirea în funcţia de CEO al companiei internaţionale de advertising Young&Rubicam, scrie CNN Money. Născut în România în 1939, Peter Georgescu a fost despărţit de părinţii lui în 1947, atunci când instaurarea Cortinei de Fier în Europa i-a împiedicat pe aceştia să se întoarcă în ţară, dintr-o călătorie de afaceri în New York.

A locuit cu bunicii după acest episod, dar a fost arestat şi trimis la ocnă, la muncă silită, la numai 10 ani, împreună cu fratele său. În 1953, părinţii care între timp deveniseră cetăţeni americani au fost obligaţi de diplomaţii români din America să devină spioni, dacă vor să-şi mai vadă copiii, a povestit Georgescu pentru CNN. După ce aceştia au refuzat, au apelat la FBI pentru a-i ajuta să-şi reupereze copiii din România. În sprijinul lor a intervenit însuşi preşedintele Eisenhower, astfel că băieţii au reuşit să-şi reîntâlnească părinţii în Statele Unite, în 1954.

După reîntregirea familiei, Georgescu a fost invitat să înveţe la exclusivista Exeter Academy, chiar dacă în acel moment nu ştia limba engleză. Pe el, “visul american” l-a ajutat să devină cea mai bună versiune a sa. “Nu numai că sunt în viaţă datorită Americii şi a poporului american, dar am obţinut ajutor pe tot parcursul vieţii”, a spus imigrantul din România.

De aceea, Georgescu este mâhnit de felul în care a ajuns societatea americană şi de faptul că este scindată, nu numai la nivel de venituri şi oportunităţi, dar şi în ceea ce priveşte valul anti-imigraţionist alimentat de administraţia Trump. “America este o ţară de imigranţi. Puterea şi energia pe care imigranţii o aduc Americii este extraordinară. Ei au văzut întotdeauna această ţară ca pe un tărâm al oportunităţilor, un loc unde pot învăţa şi în care îşi pot trăi viaţa după valorile pe care le împărtăşesc de ani de zile.

Acum nu mai recunosc această ţară, care a preferat să spună ‘America de primul loc’”, a explicat Georgescu într-o emisiune televizată. Ultima lui carte - “Capitalists, Arise: End Economic Inequality, Grow the Middle Class, Heal the Nation”, face un apel la sectorul privat să ia atitudine în acest sens. „Problema este aceea că marile corporaţii au mai mulţi acţionari care pun interesele lor mai presus de cele ale cosumatorilor.

Sigur, acţionarii sunt importanţi, dar la fel de importanţi sunt consumatorii. Şi angajaţii. Şi comunitatea din care fac parte”, a spus el. În opinia lui Georgescu, “corporaţiile nu-şi mai permit să se dezvolte fără să le pese de comunitate sau de naţiune.” Sau să nu le pese de angajaţi. “Angajaţii trebuie să fie trataţi bine, pentru că un angajat nefericit nu-şi va petrece nopţile gândindu-se cum să crească productivitatea şi cum să fie mai bun în ceea ce face”, a mai spus omul de afaceri.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.