Premieră istorică: Pentru prima dată România depăşeşte Polonia şi Croaţia şi atrage cele mai mari finanţări din regiune pentru startup-urile de tehnologie, cu 529 milioane euro

Autor: Alex Ciutacu Postat la 31 octombrie 2019 209 afişări

Premieră istorică: Pentru prima dată România depăşeşte Polonia şi Croaţia şi atrage cele mai mari finanţări din regiune pentru startup-urile de tehnologie, cu 529 milioane euro

Startup-urile de tehnologie pornite din România au atras pentru prima dată în istorie finanţări mai mari decât întreaga regiune, depăşind Polonia şi Croaţia, pe fondul rundei de finanţare Seria D derulată de UiPath, potrivit raportului Eastern Disruption, realizat de How to Web.

Astfel, pe fondul unei runde de finanţare Seria D derulată de UiPath, în valoare de 516,35 milioane euro, investiţiile totale în startup-uri de tehnologie care au început businessul în România se ridică la 529 milioane euro.

Astfel, România s-a situat în faţa Poloniei, unde investiţiile s-au ridicat la 136,8 milioane euro, a Croaţiei, cu 83 milioane euro şi a Estoniei cu 69,8 milioane euro.

Fără finanţarea UiPath, România ar fi fost pe locul opt în clasamentul pe regiune, cu doar 12,75 milioane euro, în spatele Cehiei, unde investiţiile totale s-au ridicat la 17,8 milioane euro.

În 2019, în ceea ce priveşte unicornii (n.r: companii de tehnologie evaluate la peste 1 miliard de dolari), UiPath a fost cel mai valoros din Europa Centrală şi de Est. Tot UiPath a fost şi cel mai finanţat unicorn din regiune, cu finanţări de nouă ori mai mari decât startup-ul Bolt din Estonia, spre exemplu.

În ceea ce priveşte forţa de muncă din tehnologie, raportul arată că există circa un milion de dezvoltatori software în Europa Centrală şi de Est, dintre care 118.000 sunt în România.

La un loc, Polonia, cu 254.000, România cu 118.000 şi Cehia cu 100.000 însumează jumătate din numărul de dezvoltatori software din regiune.

În ceea ce priveşte companiile tech din România, cea mai mare finanţare a fost primită de UiPath, ridicându-se la 516 milioane euro, Elrond cu 1,71 milioane euro, TypingDna cu 1,35 milioane euro, FintecOS cu 1,1 milioane euro şi Happy Recruiter cu 1 milion de euro.

La nivelul investiţiilor pe hartă, 61% din investiţii sunt realizate în Bucureşti. Numărul investiţiilor realizate în România în startup-uri tech în 2019 se ridică la 38.

 

 

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
polonia,
croatia,
finantare,
romania,
regiune,
tehnologie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.