Premieră mondială: Ţara din UE care îşi face propria monedă digitală. Cetăţenii nu mai folosesc numerar

Postat la 22 februarie 2020 1566 afişări

Premieră mondială: Ţara din UE care îşi face propria monedă digitală. Cetăţenii nu mai folosesc numerar

Banca centrală a Suediei (Riksbank) a anunţat că a început să testeze o monedă digitală denumită e-krona, ceea ce duce această ţară cu un pas mai aproape de crearea primei monede digitale emise de o bancă centrală.

Suedia este deja ţara cu cea mai mică dependenţă de numerar din lume, ceea ce îi permite să fie un adevărat test al hârtiei de turnesol când vine vorba de modul în care pot reacţiona băncile centrale la faptul că oamenii utilizează din ce în ce mai puţin banii tipăriţi.

Riksbank a subliniat că nu a luat încă o decizie definitivă cu privire la emiterea unei monede digitale e-krona adăugând că testul pilot, care este derulat în colaborare cu firma de consultanţă Accenture, va simula utilizarea e-krona "într-un mediu de testare izolat".

Testul pilot se va derula până în luna februarie 2021 şi va utiliza tehnologia block-chain, a adăugat Riksbank.

"Scopul proiectului este acela de a arăta cum ar putea fi utilizată e-krona de către publicul larg", a informat Riksbank într-un comunicat de presă.

În luna ianuarie a acestui an, şase din cele mai mari bănci centrale ale lumii (printre care şi Banca Centrală a Suediei) au căzut de acord să facă schimb de cunoştinţe şi expertiză cu privire la posibilitatea emiterii propriilor monede digitale.

Monedele digitale emise de băncile centrale sunt bani tradiţionali dar în format digital, emişi şi controlaţi de banca centrală a unei ţări. În contrast, criptomonedele (precum bitcoin) sunt produse în urma unor procedee matematice complexe şi sunt controlate de comunităţi online fără legături între ele, în locul unui organism centralizat.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cetateni,
folosire,
premiera mondiala,
refuz

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.