Premiul I cu coroniţă în Europa: Irlanda
Premierul irlandez Enda Kenny a preluat pentru ţara sa preşedinţia UE în următoarele şase luni, într-un moment când Irlanda e prezentată din ce în ce mai mult drept un model de succes al reformelor impuse de UE şi FMI, unic în Europa.
În decembrie, Irlanda a fost singura ţară din zona euro unde industria prelucrătoare a înregistrat comenzi în creştere, în timp ce în restul ţărilor şi-a continuat scăderea, sugerând o continuare a recesiunii şi în T4 2012. Kenny a declarat că ţara lui, care a luat în 2010 un credit de 70 mld. euro de la FMI şi UE, se bazează din ce în ce mai puţin pe susţinerea de la FMI, UE şi BCE, subliniind că a îndeplinit toate ţintele financiare din programul de salvare şi că mai e foarte puţin până ce se va putea împrumuta din nou de pe pieţe.
În rest, anul a început în mod complet diferit pentru bogaţii şi săracii zonei euro. Angela Merkel, cancelarul german, a ţinut un discurs în care a spus că reformele anticriză "încep să dea roade", deşi "suntem încă departe de sfârşitul crizei"; şeful CE, Jose Barroso, a declarat că situaţia din Europa rămâne dificilă, în special din cauza şomajului ridicat, dar a subliniat ca pe o victorie faptul că investitorii nu se mai tem că zona euro va face implozie.
În schimb, preşedintele portughez Anibal Cavaco Silva a cerut urgent liderilor europeni să oprească "spirala recesiunii", avertizând că dacă ei nu acceptă măsuri de ieşire din cercul vicios austeritate - recesiune, situaţia va deveni "nesustenabilă din punct de vedere social". Şomajul a crescut anul trecut în Portugalia de la 13,7% la 16,3%, iar în rândul tinerilor ajunge la 39%.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro