Preţul petrolului a urcat cu până la 5%

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 07 aprilie 2015 54 afişări

Preţul petrolului a urcat luni cu până la 5%, traderii analizând când de repede poate Iranul să majoreze exporturile după acordul preliminar dintre Iran şi puterile occidentale în domeniul nuclear, precum şi posibilitatea încetinirii creşterii stocurilor în Statele Unite.

Cotaţia petrolului Brent a coborât joia trecută cu aproape 4%, în urma acordului referitor la programul nuclear iranian, dar aşteptările iniţiale privind o creştere rapidă a exporturilor de petrol ale acestei ţări au fost temperate de opinii conform cărora eliminarea sancţiunilor occidentale ar putea dura un an.

"Finalizarea acordului şi ridicarea completă a sancţiunilor au în faţă, încă, un număr de obstacole", se arată într-o notă a analiştilor de la Morgan Stanley, care consideră că şi după încheierea acordului impactul asupra pieţei petrolului nu trebuie aşteptat înainte de 2016.

Creşterea cotaţiilor petrolului s-a accentuat în urma unui raport al companiei de cercetare a pieţei Genscape, care arată să stocurile de petrol din depozitul american de la Cushing (Oklahoma) au înregistrat o creştere nesemnificativă, săptămâna trecută.

Preţul petrolului Brent, de referinţă la bursa din Londra, este în urcare cu 2,62 dolari, la 57,57 dolari pe baril, după ce pe parcursul şedinţei a atins un maxim al zilei de 57,85 dolari pe baril.

Cotaţia petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a avansat cu 2,3 dolari, la 51,44 dolari pe baril.

Piaţa a fost susţinută luni şi de faptul că Arabia Saudită a majorat preţurile de vânzare a ţiţeiului pe piaţa din Asia, din luna mai, luând această măsură pentru a doua lună consecutiv.

Ministrul iranian de Externe, Mohammed Javad Zarif, a declarat sâmbătă că sancţiunile ONU vor fi ridicate imediat după acord, dat Statele Unite au publicat un document potrivit căruia sancţiunile vor fi eliminate dacă Iranul va demonstra că respectă acordul.

Potrivit acordului, negociat de şase mari puteri, Iranul a acceptat să-şi reducă semnificativ programul nuclear în următorii 10-15 ani şi să accepte inspecţii internaţionale intense. În schimb, comunitatea internaţională va ridica sancţiunile economice.

Teoretic acordul împiedică Iranul să poată construi rapid o bombă, însă îi lasă programul nuclear, chiar dacă mult diminuat, provocând atât critici din partea premierului israelian Benjamin Netanyahu şi ale liderilor republicani din Congres, cât şi scepticismul unor aliaţi arabi şi multor democraţi.

Dacă Iranul se îndreaptă către capabilităţi nucleare sau nu este una dintre cele mai controversate probleme de politică externă din Occident.

Alţi factori care alimentează creşterea cotaţiilor petrolului sunt luptele din Yemen şi deprecierea dolarului, în urma datelor sub aşteptări referitoare la angajările din Statele Unite din luna martie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
PETROL,
PREŢ,
/actualitate/pretul-petrolului-a-urcat-cu-pana-la-5-14110227
14110227
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.