Preţurile gazelor naturale în Europa scad odată cu progresele negocierilor dintre Rusia şi Ucraina

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 14 martie 2022 72 afişări

Preţurile gazelor naturale în Europa scad odată cu progresele negocierilor dintre Rusia şi Ucraina

Preţurile gazelor naturale în Europa au prelungit scăderea de săptămâna trecută, deoarece negocierile dintre oficialii ruşi şi ucraineni au ajuns luni la cea de-a patra rundă, scrie Bloomberg.

Orice indiciu de progres în negocierile dintre Rusia şi Ucraina ar oferi pieţei de gaze un respiro după volatilitatea ridicată din ultimele câteva săptămâni. Războiul a zguduit pieţele de mărfuri, de la gaze la cereale, sancţiunile care vizează izolarea Moscovei punând comercianţii într-un pericol sever.

„Orice progres în discuţiile de pace va duce probabil la o scădere mai mare a primei de risc din preţul gazului”, a declarat consultantul Inspired Energy Plc.

Gazul olandez a scăzut cu până la 16%, în timp ce preţurile la energie electrică din nord-vestul Europei au scăzut, de asemenea, cu peste 10%. Fluxurile de gaz de la furnizorul de top din Rusia au rămas la niveluri normale atât prin Ucraina, cât şi pe alte rute, la fel cum cererea s-ar putea, de asemenea, să scadă din cauza sosirii vremii mai blânde.

Negocierile dintre oficialii ruşi şi ucraineni au fost reluate luni, principalul negociator al Ucrainei afirmând că cele două părţi lucrează la o potenţială încetare a focului, deşi discuţia a fost deosebit de „deficilă”. Delegaţiile au făcut unele progrese în negocieri, potrivit lui Leonid Slutsky, un înalt parlamentar rus şi unul dintre negociatorii ţării sale, a informat agenţia de presă Interfax. Totuşi, Kremlinul a spus că Rusia îşi va realiza toate planurile în operaţiunea sa din Ucraina.

Comercianţii de gaze din regiune se concentrează pe fiecare pas al negocierilor, deoarece există încă un risc real ca fluxurile să fie reduse. Chiar dacă Uniunea Europeană intenţionează să reducă importurile din Rusia cu două treimi în acest an, combustibilul este extrem de necesar pentru a completa lipsa record din rezervoarele continentale.

Ministrul german de Finanţe, Christian Lindner, a declarat că rămâne împotriva oricăror iniţiative de a afecta livrările de petrol şi gaze, a informat duminică ziarul Tagesspiegel.

Prognozele meteo indică o creştere a temperaturilor în nord-vestul Europei pentru săptămâna viitoare. Mai multe nave cu gaz natural lichefiat care sosesc în porturile europene vor spori, de asemenea, aprovizionarea.

„Vremea mai blândă vine ca o veste binevenită pe piaţa gazelor”, a declarat Michael Yip, analist GNL la BloombergNEF, într-un raport de luni.

Acest lucru a „atenuat presiunea asupra nivelurilor de stocare a gazelor europene”. Rezervoarele din Europa sunt în prezent pline cu 26%.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.