Prezentarea per capita în Power Point cu tricolor a făcut din non-ştiri ştiri

Autor: Adelina Mihai Postat la 11 ianuarie 2013 44 afişări

Nu ştiu cu ce impresie au rămas telespectatorii care s-au uitat în această seară la discursul premierului Victor Ponta despre situaţia economică a ţării sau aşa-numită “stare a naţiunii” prin perspectiva bugetului pe 2013, însă pentru mine a fost ca o lecţie de economie şi jurnalism la care lector a fost premierul.

Prezentarea per capita în Power Point cu tricolor a făcut din non-ştiri ştiri

Nu ştiu cu ce impresie au rămas telespectatorii care s-au uitat în această seară la discursul premierului Victor Ponta despre situaţia economică a ţării sau aşa-numită “stare a naţiunii” prin perspectiva bugetului pe 2013, însă pentru mine a fost ca o lecţie de economie şi jurnalism la care lector a fost premierul.

Avertizând de la începutul discursului că va prezenta principalii indicatori ai bugetului pe 2013 în moneda europeană şi în sume rotunjite, premierul a pus foarte mult accentul în statistici pe cap de locuitor pentru a ilustra ce se află în “Bugetul cetăţeanului român”, titlul fişierului Power Point prezentat în timpul conferinţei de presă la care erau prezenţi peste 40 de jurnalişti, cameramani şi fotografi.

 

Timp de o oră, premierul a încercat să “traducă” o parte din indicatorii bugetului pe înţelesul cetăţeanului, din care voi prezenta doar câteva statistici care mi-au atras atenţia:

 

- 7.000 de euro – aceasta este valoarea PIB-ului pe cap de locuitor în 2013;  Produsul Intern Brut, definit de premier ca totalitatea veniturilor din muncă şi din activităţile desfăşurate de toţi românii din ţară, va avea astfel o valoare de 140 de miliarde de euro anul acesta.

- 2.300 de euro – este suma cu care va contribui la veniturile de la buget fiecare locuitor al României în 2013, valoarea veniturilor totale bugetate fiind de 46 de miliarde de euro.

- 150 de euro – este suma cu care, la sfârşitul anului 2013, fiecare cetăţean român va fi mai dator statului din cauza deficitului bugetar.

- 2.500 de euro per capita în 2013 faţă 1.400 de euro în 2008 – aceasta este situaţia pe cap de locutior în ceea ce priveşte datoria publică, care a ajuns la o valoare totală de 51 de miliarde de euro în prezent.

 

Ca şi cetăţean şi contribuabil, am înţeles din discursul premierului că, vreau - nu vreau, sunt dator statului pentru ce au făcut bunicii mei (datoriile “istorice”) dar şi cei care au condus ţara până acum (datoria publică + datoria generată de împrumuturile de la instituţiile financiare internaţionale în perioada crizei + cheltuielile şi investiţiile nejustificate ale celor care au fost la putere). 

 

Ca jurnalist la un ziar de business, ştiam deja că “starea naţiunii” din punct de vedere economic nu este prea bună şi mă aşteptam ca, la prima conferinţă de presă pe această temă, parametrii bugetului pe 2013 să fie însoţiţi de măcar câteva măsuri de redresare a economiei concrete, care urmează să se aplice într-o perioadă imediat următoare, alături de un calcul al impactului bugetar pe care l-ar avea acestea. Discursul premierului nu a adus aproape nimic nou în materie de statistici legate de situaţia actuală a economiei româneşti. Însă raportarea per capita – o regulă folosită mai ales în jurnalismul de televiziune, pentru că e mai “friendly” cu telespectatorul – a făcut din non-ştiri ştiri.

 

Alte opinii ale jurnalistilor ZF pe zf.ro/opinii

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
opinie,
adelina mihai
/actualitate/prezentarea-per-capita-in-power-point-cu-tricolor-a-facut-din-non-stiri-stiri-10452431
10452431
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.