Primele 10 companii din curierat, care au afaceri cumulate de aproape 3 miliarde lei, au creat peste 7.500 de locuri de muncă

Autor: Miruna Diaconu Postat la 14 decembrie 2020 809 afişări

Primele 10 companii din curierat, care au afaceri cumulate de aproape 3 miliarde lei, au creat peste 7.500 de locuri de muncă

Primele 10 companii din curierat au avut anul trecut afaceri cumulate de aproape 3 miliarde lei, mai exact 2,8 miliarde lei, în creştere cu 15% faţă de anul 2018, conform calculelor ZF şi datelor oferite de platforma de analiză confidas.ro. Totodată, cele mai mari companii din curierat şi servicii poştale (CAEN- 5320) au avut anul trecut peste 7.500 de angajaţi, cu aproximativ 100 de salariaţi mai mult faţă de anul anterior.

Cea mai mare companie din curierat este compania antreprenorială Fan Courier, fondată în 1998 de Felix Pătrăşcanu, Adrian Mihai şi Neculai Mihai. Compania a ajuns anul trecut la afaceri de 791 milioane lei după un avans de 15% faţă de anul anterior. Este totodată şi cel mai mare angajator, având o forţă de muncă de 2.738 de salariaţi în 2019. Pentru anul acesta Fan Courier estimează că va atinge pragul de 1 miliard lei afaceri, dar acest lucru depinde de cum va decurge luna decembrie, una dintre cele mai importante perioade ale industriei.

Industria de curierat de confruntă de ceva timp cu problema forţei de muncă, astfel că este destul de dificil să găsească pentru companiile care activează în domeniu oameni calificaţi. Multe companii recurg la a angaja oameni fără experienţă, fiind dispuse să le ofere training gratuit care poate dura chiar şi câteva luni.

Anul acesta nevoia de forţă de muncă a fost cu atât mai mare cu cât a fost înregistrată o creştere considerabilă a cererii de servicii de curierat având în vedere că pandemia şi restricţiile impuse de către autorităţi pentru limitarea răspândirii virusului i-a determinat pe oameni să stea mai mult acasă şi să achiziţioneze produsele online cu opţiunea de a primi comanda acasă.

Fan Courier estimează că valoarea pieţei de curierat din 2020 va depăşi nivelul de 750 milioane euro, după un avans de 20% faţă de anul trecut, pe fondul creşterii cererii de servicii de profil în contextul pandemiei.

Cea de-a doua companie din topul celor mai mari companii din industria de curierat este Urgent Cargus care a avut anul trecut afaceri de 453 milioane lei, dupa un avans de aproape 7% faţă de anul anterior. Compania a avut în 2019 circa 1.118 de salariaţi.

Urgent Cargus este deţinută de fondul de investiţii Mid Europa Partners, care a cumpărat compania de curierat de la fondul Abris Capital Partners în 2018 într-o tranzacţie estimată de ZF la 120-130 mil. euro.

Primele două companii din top10 celor mai mari firme din curierat au un număr cumulat de peste 4.000 de angajaţi, adică peste jumătate din numărul de angajaţi în primele 10 companii de curierat din România.

Locul 3 în clasament este ocupat de TNT Romania cu afaceri de 350 milioane lei în 2019 şi un număr de peste 480 de angajaţi anul trecut.

Pandemia a crescut semnificativ cererea pentru serviciile de curierat în contextul în care oamenii au preferat să îşi achiziţioneze produsele online cu opţiunea de livrare la domiciliu, iar acest lucru va însemna o creştere a afacerilor companiilor din această industrie. Astfel că, la sfârşitul acestui an, valoarea pieţei de curierat va fi mai mare faţă de nivelul anului trecut.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.