Programul „Lapte şi corn“, suspendat temporar, depinde de o strategia guvernului: E nevoie de centre de colectare, depozitare şi distribuirea laptelui acasă copiilor care fac şcoală online
Programul naţional „Lapte şi corn“, suspendat temporar din cauza pandemiei de COVID-19, ar putea avea de suferit şi în următorul an şcolar, deoarece ministrul educaţiei susţinea recent că în cel mai bun scenariu unii elevi vor fi la şcoală şi alţii vor urmări cursurile în sistem online.
♦ Laptele UHT şi produsele lactate fermentate (iaurt, sana) distribuite în ambalaje de 200 ml către elevii şi copiii de grădiniţă reprezintă 6% din producţia totală a sectorului, iar lipsa programului „Lapte şi corn“ afectează negativ piaţa.
Programul naţional „Lapte şi corn“, suspendat temporar din cauza pandemiei de COVID-19, ar putea avea de suferit şi în următorul an şcolar, deoarece ministrul educaţiei susţinea recent că în cel mai bun scenariu unii elevi vor fi la şcoală şi alţii vor urmări cursurile în sistem online. Astfel, producătorii de lapte care au contracte cu statul consideră că este nevoie de centre de colectare, depozitare şi distribuirea laptelui acasă copiilor care fac şcoală online.
În 2019-2020 au fost înscrişi 2,8 milioane de elevi şi copii de grădiniţă, iar săptămânal au fost distribuite 5 milioane de porţii de lapte. Din cauza suspendării programului, producătorii au rămas cu porţiile pe stoc. Astfel, un milion au mers către Crucea Roşie, iar patru milioane au fost distruse, potrivit jucătorilor din domeniul lactatelor.
Laptele UHT şi produsele lactate fermentate (iaurt, sana) distribuite în ambalaje de 200 ml reprezintă 6% din producţia totală a sectorului, iar lipsa programului „Lapte şi corn“ afectează negativ piaţa. Spre exemplu, acum producătorii au făcut deja stocuri pentru următorul an şcolar, însă lipsa unor informaţii clare din partea repre-zentanţilor statului ar putea duce la pierderi şi mai mari. Printre producătorii de lapte UHT pentru şcoli se numără Simultan, din judeţul Timiş. Nu există date centralizate despre toţi participanţii în program.
„E nevoie de platforme logistice în oraşele mari. E nevoie de centre de colectare, depozitare şi distribuirea laptelui acasă copiilor care fac şcoală online. Sau acasă copiii nu au nevoie de alimente sănătoase? Sau se doreşte să aruncăm mâncarea?“, spune Dorin Cojocaru, preşedintele Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL).
Anual, producţia de lapte destinat procesării este de 1,2 milioane de tone, sub necesarul de consum, efectivul de bovine al României fiind de 2 milioane de capete în 2019.
Pentru a satisface necesarul de consum, România mai are nevoie de 250.000-270.000 de vaci cu lactaţie medie de 2.000 litri lapte/an, iar pentru a deveni o ramură optimă şi pentru a face export, România ar avea nevoie de 400.000 de vaci, susţin jucătorii importanţi din piaţă.
În anul şcolar 2019-2020, programul „Lapte şi corn“, dar şi programul fructe şi legume în şcoli, au avut alocate 540 de milioane de lei din banii din buget, sumă completată şi cu 82 de milioane de lei de la Uniunea Europeană. Anul acesta, situaţia este încă incertă.
Programul „Lapte şi corn“ a fost iniţiat ca program naţional în 2002, iar din anul 2007 o parte din cheltuielile pentru furnizarea laptelui au început să fie rambursate din fonduri europene. Programul se adresează preşcolarilor din grădiniţele de stat şi private şi elevilor din învăţământul primar şi gimnazial de stat şi privat.
La nivel european, programul pune accentul pe educaţia pentru o alimentaţie sănătoasă, însă în România se rezumă la a se rezum? la a fi o interven?ie social? sus?inut? de stat. Au avut loc discuţii şi despre programul „Fructe în şcoli“, iar în anumite judeţe s-a hotărât distribuirea merelor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro