Proiectele Băncii Mondiale au făcut, în ultimul deceniu, ca 3,4 milioane de oameni sa îşi piardă slujbele sau proprietăţile - video
O investigaţie realizată de International Consortium of Investigative Journalists, The Huffington Post şi de alţi 20 de parteneri media evidenţiază că în multe cazuri proiectele finanţate de Banca Mondială, care au drept scop declarat combaterea sărăciei şi sunt de genul barajelor de hidrocentrale sau centralelor electrice, au dus la pierderea caselor, terenurilor sau a mijlocelor de existenţă a 3,4 milioane de persoane din Asia, Africa sau America de Sud.
Oficialii instituţiei au admis, în martie, că au fost identificate astfel de probleme: "Am analizat modul de acţiune în cazul strămutărilor şi ce am descoperit mi-a provaocat o profundă îngrijorare", a declarat preşedintele Jim Yong Kim. "Am descoperit câteva probleme majore. Prima este că nu am supravegehat destul de bine proiectele care implicau strămutări.
Doi, nu am pus în aplicare planurile destul de bine. Şi trei, nu am folosit sisteme de urmărire suficient de puternice, pentru a ne asigura că politicile noastre au fost aplicate. Trebuie şi vom face mai bine", a adugat Jim Yong Kim, citat într-un comunicat de presă care anunţa un plan de rezolvare a problemelor menţionate.
International Consortium of Investigative Journalists au analizat 7.200 de proiecte finanaţate de Banca Mondială între 2004 şi 2013. În unele cazuri instituţia a finanţat relocări forţate care au degenerat în violenţe; doi foşti oficiali etiopieni au declarat jurnaliştilor că fonduri provenite de la o finanţare de 2 miliarde de dolari pentru sănătate şi educaţie au fost folosite pentru strămutări în masă în vestul Etiopiei în timpul cărora soldaţii au violat şi au ucis.
Cel mai mare impact s-a înregistrat în Asia, unde 2,897 milioane de oameni au avut de suferit; urmează Africa, cu 417.363 persoane şi America de Sud, cu 26.262 persoane afectate. Mai trebuie spus că strămutarile au crescut în timp: dacă în 1993 doar 8% dintre proiectele Băncii Mondiale implicau astfel de mişcări, în 2009 procentul crescuse la 29%. Un audit remarca faptul că în 60% din numărul total de cazuri lipseau informaţiile despre evoluţiile ulterioare ale familiilor, după mutare.
sursa: http://projects.huffingtonpost.com/worldbank-evicted-abandoned
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro