Proiectul Nabucco West, în care este implicată şi România a eşuat. După 12 ani de discuţii, partenerii rămân cu experienţa

Autor: Vlad Popescu Postat la 27 iunie 2013 60 afişări

Proiectul Nabucco West, în care este implicată şi România, a pierdut cursa pentru gazele extrase din Marea Caspică, de la Şah Deniz (Azerbaijan), consorţiul care operează exploatarea optând pentru o altă rută de export către Europa, a anunţat miercuri grupul austriac OMV.

Gazoductul Nabucco, proiect privit de 12 ani ca o soluţie pentru reducerea dependenţei UE de importurile de gaze naturale din Rusia, a fost ajuns din urmă de ironiile lui Putin, eşuând tocmai din cauza lipsei de furnizori invocată acum cinci ani de carismaticul lider de la Kremlin.

Proiectul Nabucco a fost iniţiat la începutul anului 2002, când au avut loc discuţii preliminare între OMV Austria şi BOTAS Turcia.
OMV a abordat apoi MOL Ungaria, Transgaz Mediaş şi Bulgargaz Bulgaria, iar în luna octombrie a aceluiaşi an a fost semnat acordul de cooperare între cele 5 companii, în baza căruia a fost realizat studiul de fezabilitate pentru construirea gazoductului dorit de UE pentru reducerea dependenţei de gaze faţă de Rusia.

Numele "Nabucco" a fost preluat de la opera cu acelaşi nume semnată de Giuseppe Verdi, partenerii fiind inspiraţi de un spectacol la care au asistat, la Opera din Viena, după întâlnirea din octombrie 2002. La sfârşitul anului 2003 a fost încheiat un acord de granturi între cei cinci parteneri asociaţi proiectului şi Comisia Europeană, pentru ca în 2004 să fie înfiinţată, la Viena, compania de proiect Nabucco Gas Pipeline International. Cinci ani mai târziu, în ianuarie 2009, Nabucco a câştigat angajamentul politic total al Uniunii Europene şi al guvernelor din ţările de tranzit.

Toate stirile sunt pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
GAZE,
NABUCCO,
/actualitate/proiectul-nabucco-west-in-care-este-implicata-si-romania-a-esuat-dupa-12-ani-de-discutii-partenerii-raman-cu-experienta-11032529
11032529
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.