Rafila: Am pierdut noţiunea medicinei comunitare

Autor: Andreea Tobias Postat la 20 noiembrie 2023 31 afişări

Pachetul de investigaţii din noul contract cadru finanţat integral de Casa Naţională de Sănătate este consistent, spune ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. El s-a întrebat de ce trebuie să plătească gravidele analizele: nu există informare corectă, s-a pierdut noţiunea medicinei comunitare.

Rafila: Am pierdut noţiunea medicinei comunitare

Rafila a vorbit, luni, la U.M.F Carol Davila, despre situaţia femeilor însărcinate, menţionând, printre altele, că se întreabă de ce îşi plătesc analizele, în condiţiile în care în noul contract cadru pachetul de investigaţii finanţat integral de Casa Naţională de Sănătate este unul consistent.

„Întrebarea e următoarea: de ce trebuie să plătească aceste investigaţii? Pentru că nu există întotdeauna bună credinţă, pentru că uneori probabil că primesc un mesaj că sunt trimise într-un loc unde analizele sunt mai bune sau mai sigure, sunt făcute de persoane specializate şi aşa mai departe”, a spus ministrul.

În opinia acestuia, cealaltă parte a problemei este legată de medicina comunitară: „Noi am pierdut această noţiune a medicinei comunitare în momentul în care medicina de familie din România a fost schimbată ca şi concept şi un medic de familie nu are responsabilitate decât pentru lista lui de pacienţi. În trecut, însă, medicul de familie avea arondat - sau doi sau trei medici de familie aveau arondat un anumit teritoriu şi cunoşteau tot. Vă spun asta din familia mea direct, pentru că tatăl meu a avut o astfel de activitate 25 de ani, cunoştea toate gravidele, toţi copiii, ştia situaţia vaccinării, îi sfătuia”.

Rafila a adăugat că încearcă să rezolve această nevoie. Prin PNRR se fac peste 200 de centre integrate comunitare unde medicii de familie, asistenţii medicali comunitari, moaşa ar trebui să lucreze pentru sănătatea comunităţii.

„Dacă o să reuşim lucrul ăsta în zona rurală, în zonele defavorizate, atunci o să avem un răspuns coerent”, afirmă Rafila.

Ministrul a menţionat şi lipsa de dotare slabă a unor cabinete de medicină de familie sau a ambulatoriilor de specialitate, însă a spus că şi acest aspect se va schimba rapid, pentru că există 2.500 de cabinete de medicină de familie care se dotează.

„Avem foarte, foarte multe ambulatorii de specialitate care sunt renovate şi dotate. Însă uităm un lucru important - şi încercăm şi aici să compensăm cât se poate - în partea de resursă umană calificată pentru că transformarea unui medic din dispecer în investigator şi cel care rezolvă până la urmă marea majoritate a unei probleme medicale a unei femei gravuide este ceea ce poate să dea încredere în sistemul de sănătate”, a declarat ministrul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rafila,
gravide,
centre

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.