Raluca Turcan: Femeile au plătit un cost al crizei Covid mai mare decât bărbaţii

Autor: Cosmin Pirv Postat la 08 mai 2021 93 afişări

Raluca Turcan: Femeile au plătit un cost al crizei Covid mai mare decât bărbaţii

Ministrul Muncii Raluca Turcan susţine că femeile au plătit un cost al crizei Covid mai mare decât bărbaţii. Numărul femeilor şomere din România a crescut cu 50% din cauza pandemiei, în timp ce ponderea bărbaţilor şomeri cu 16%, spune ministrul.

Pandemia a dat înapoi ani de progrese în privinţa egalităţii de gen, iar un plan realist privind recuperarea după criză trebuie să urmărească şi reducerea inegalităţii de gen pe piaţa muncii, a scris sâmbătă pe Facebook ministrul Muncii, Raluca Turcan.

Ea susţine că, potrivit datelor INS, numărul femeilor şomere din România a crescut cu 50% din cauza pandemiei, în timp ce ponderea bărbaţilor şomeri cu 16%.

„Şi putem lega aceste date de altele, tragice, vizând creşterea cazurilor de abuz şi violenţă domestică împotriva femeii în primele 9 luni ale anului trecut, perioada marcată de lockdown”, a mai scris Turcan pe reţeaua de socializare.

Ea spune că diferenţa de gen nu este doar subiect de dezbatere teoretică, ci are consecinţe concrete economice, producând anual pierderi în toate statele din UE.

„Acoperirea costurilor şomajului în rândul femeilor costă UE miliarde de euro anual. Realitatea de necontestat este ca femeile au plătit un cost al crizei Covid mai mare decât bărbaţii. Statisticile Eurostat arată că 84% din angajaţii cu vârsta între 15 şi 64 de ani, din serviciile cele mai afectate de Covid - HORECA şi turism, îngrijirea copiilor, vânzări cu amănuntul- sunt femei. În România, în activităţi din domeniul sănătăţii umane, ponderea femeilor în servicii de primă linie, era de 80%, faţă de 20% bărbaţi. De asemenea, femeile sunt mai expuse şomajului, fiind în număr mai mare implicate în economia informală şi mult mai mult afectate de inactivitate pe piaţa muncii, din cauza responsabilităţilor de îngrijire în casă”, a arătat ministrul Muncii.

Raluca Turcan susţine că, în perioada de lockdown, Guvernul României a implementat măsuri pentru susţinerea părinţilor, fiind acordate 124 milioane lei pentru zilele libere ale părinţilor nevoiţi să stea cu copiii. „Am urmărit măsuri de protejare a locurilor de muncă, acesta fiind motivul pentru care am acordat 2,21 miliarde de lei pentru susţinerea a 41,5% din salariul plătit angajaţilor care şi-au reluat activitatea sau sprijinul de 190 milioane de lei pentru programul flexibil de muncă (modelul german kurzarbeit)”, a mai arătat ministrul.

Turcan spune că merită analizată şi experienţa statelor europene în materie şi a amintit că Germania a aprobat anul trecut o lege privind prezenţa obligatorie a femeilor în consiliile de administraţie şi inclusiv o prevedere ca minim unul dintre 3 membri în CA să fie o femeie.

„Este un lucru care merită discutat şi la noi. România a făcut progrese mari în privinţa egalităţii de gen, însă atunci când privim statisticile, dincolo de sentimentul general de confort, vedem, de fapt, că mai sunt multe de făcut şi că inegalităţile de gen rămân mari in societatea românească”, se mai arată în postarea ministrului Muncii.

Ziua de 8 mai a fost declarată Ziua Naţională a Egalităţii de Şanse între Femei şi Bărbaţi în România prin Legea nr. 23 din 9 martie 2015.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
femei,
raluca turcan,
covid

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.