RCS&RDS: ANCOM să reducă tarifele de interconectare. Facturile telecom vor fi mai mici cu 150 mil. euro iar competiţia va creşte
Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) trebuie să nu renunţe la planul de a reduce cu peste 70% de la 1 ianuarie 2014 tarifele de interconectare practicate de operatorii de telefonie mobilă, pentru că decizia va stimula competiţia, iar facturile telecom achitate de români vor scădea cu 150 mil. euro pe an, susţin oficialii companiei româneşti RCS&RDS în replică la afirmaţiile făcute săptămâna trecută de reprezentanţi ai Orange, Vodafone şi Cosmote – liderii pieţei locale de comunicaţii mobile.
Autoritatea de Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) trebuie să nu renunţe la planul de a reduce cu peste 70% de la 1 ianuarie 2014 tarifele de interconectare practicate de operatorii de telefonie mobilă, pentru că decizia va stimula competiţia, iar facturile telecom achitate de români vor scădea cu 150 mil. euro pe an, susţin oficialii companiei româneşti RCS&RDS în replică la afirmaţiile făcute săptămâna trecută de reprezentanţi ai Orange, Vodafone şi Cosmote – liderii pieţei locale de comunicaţii mobile.
“În orice mediu concurenţial normal, tarifele pe piaţa de gros trebuie să fie mai mici faţă de tarifele practicate pe piaţa de retail şi nu invers, aşa cum se întâmplă în acest moment pe piaţa de telefonie mobilă, sub protecţia unor reglementări ale autorităţilor naţionale. Nu în ultimul rând, mai dorim să precizăm că tarifele de terminare ridicate, stabilite în mod arbitrar, fără să fie bazate pe costuri, creează probleme competiţionale evidente, motiv pentru care Cosiliul Concurenţei a deschis încă din luna februarie 2011 o investigaţie pe piaţa serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile în reţeaua individuală operată de fiecare dintre operatorii de telefonie mobilă din România”, potrivit oficialilor RCS&RDS.
Planul ANCOM nu ţine cont de realităţile de pe piaţă şi va avea ca efect doar o reducere a capacităţii companiilor de a investi în reţele de voce şi internet mobil de ultimă generaţie, au declarat săptămâna trecută în cadrul unei conferinţe, directorii generali ai Cosmote, Orange şi Vodafone, cei mai mari operatori de telefonie mobilă de pe piaţă. Statul va pierde anual taxe de 13 mil. euro, iar operatorii de telefonie mobilă vor pierde venituri de 206 mil. euro în cazul în care ANCOM nu îşi va schimba planul de a reduce de la 1 ianuarie 2014 tarifele de interconectare ale operatorilor de la 3,07 eurocenţi pe minut la 0,86 eurocenţi / minut, potrivit unui studiu realizat de KPMG la solicitarea Asociaţiei Operatorilor Mobili din România (AOMR), o organizaţie care grupează Cosmote, Orange şi Vodafone - cele mai mari companii locale de comunicaţii mobile.
Argumentele celor trei mari jucători de pe piaţa de telefonie mobilă nu sunt valide, afirmă însă reprezentanţii RCS&RDS - companie care are cea mai mică bază de clienţi de telefonie mobilă şi astfel are cel mai probabil şi cele mai mici venituri din interconectare, având astfel cel mai puţin de pierdut de pe urma deciziei ANCOM. Grosul veniturilor RCS&RDS vine din serviciile TV - unde compania are peste trei milioane de clienţi, de peste două ori mai mult decât cel mai apropiat competitor, şi din internet fix, unde are peste puţin 1,2 milioane de clienţi, fiind lider de piaţă.
În aceste condiţii, oficialii companiei afirmă că ANCOM are motive solide să nu renunţe la planul de a reduce tarifele de interconectare din luna ianuarie 2014. “RCS & RDS doreşte să informeze publicul larg că reducerea tarifelor de interconectare aferente telefoniei mobile (la nivelul de 0,86 eurocenţi/minut pentru România), este rezultatul implementării unei Recomandări a Uniunii Europene în beneficiul exclusiv al utilizatorilor finali. Astfel, consumatorii vor putea accesa oferte competitive şi corecte pentru apelurile către alte reţele mobile. Consumatorii vor beneficia de reduceri importante, care cumulate vor depăşi 150 de milioane de Euro anual (numai prin efectul direct, fără a cuantifica creşterea competiţiei pe piaţă), în urma adoptării măsurilor pentru reglementarea tarifelor de terminare. Noile tarife propuse de către ANCOM sunt rezultatul unui model de calcul bazat pe costuri aplicat şi în alte state, fiind astfel stabilit pe baze corecte si echitabile tariful serviciului de terminare a apelurilor, ţinând cont şi de faptul că fiecare operator are un monopol natural pe propria piaţă de terminare.”
ANCOM este, de altfel, în întârziere faţă de alte ţări membre ale UE, au adăugat oficialii RCS&RDS. “Prezentarea unor tarife de terminare aplicate deja în Europa în expunerea de motive la decizia propusă de ANCOM, demonstrează că România nu a respectat nici termenul limită (31 decembrie 2012) din Recomandările Europene şi nici termenul stabilit prin propriul plan de acţiuni, întârziind adoptarea deciziilor pentru stabilirea tarifului de interconectare pe baza costurilor reale. Menţionăm că în mai multe state Europene sunt aplicabile deja următoarele tarife de interconectare: Franţa cu un tarif de 0,84 eurocenţi/minut începând cu ianuarie 2013 şi de 0,80 eurocenţi/minut începând cu iulie 2013, Italia, cu un tarif de 0,98 eurocenţi/minut începând cu iulie 2013, Spania cu un tarif de 1,09 eurocenţi/minut începând cu iulie 2013, Mare Britanie cu un tarif de 0,848 pence/minut începand cu aprilie 2013 şi ajungând la 0,67 pence/minut începând cu aprilie 2014. Credem că este total incorect ca investiţiile operatorilor să fie suportate de clienţii altor reţele. În acelaşi timp, marile grupuri de firme din domeniul comunicaţiilor electronice, care operează în România, sunt prezente şi pe una sau mai multe din aceste pieţe pe care reducerile tarifelor de interconectare au fost realizate potrivit reglementărilor europene, pieţe în care puterea de cumpărare a consumatorilor este mai mare decât a românilor”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro