REPORTAJ: Să vinzi brazi, cea mai frumoasă meserie din lume

Autor: Monica Moanea Postat la 19 decembrie 2015 69 afişări

Stau cu orele în frig aşteptând cumpărătorii, dar se bucură şi ei când îi văd pe aceştia entuziasmaţi şi nerăbdători să-şi împodobească bradul de Crăciun. Vânzătorii de brazi au în această perioadă cea mai frumoasă meserie din lume, după cum spune una dintre ei.

În Bucureşti, în zona dintre bulevardele Nerva Traian şi Unirii, se găseşte o piaţă mică de produse tradiţionale. De cum îi treci pragul, te îmbie o aromă de vin fiert cu scorţioşară şi cârnat afumat. Într-un colţ al pieţei, într-un perimetru închis, de câteva zeci de metri pătraţi, se află tărâmul brazilor. Sute de brazi de toate dimensiunile, de la jumătate de metru până la trei metri, îşi aşteaptă noii proprietari.

La vremea prânzului, Ştefania stă deja de şase ore, zgribulită, în mijlocul brazilor. În ciuda frigului în care aşteaptă cumpărătorii, spune veselă că are cea mai frumoasă meserie din lume.

"Îmi place foarte mult ce fac. Aici vin familii fericite, copii care râd şi care abia aşteaptă să împodobească bradul. Despre aste este vorba - bucuria pe care ţi-o transmit. Nu se poate compara cu nimic", a povestit Ştefania.

Oamenii din zonă o cunosc - este pentru al treilea an în care vine, împreună cu familia ei, să vândă brazi în piaţa de pe Nerva Traian. Este un business mic, de familie. Aşteaptă acest moment tot restul anului.

La târgul de brazi, se găsesc pomi pentru toate buzunarele - de la cei de jumătate de metru, care costă 60 de lei, la cei mai înalţi, de trei metri, care costă 300 de lei.

"De obicei ăştia mai mici sunt căutaţi pentru birouri, deoarece nu ocupă foarte mult spaţiu, sau de cei care nu au un buget foarte mare. Copiii, în schimb, vor brazii de poveste, aşa cum au văzut în desene animate, brazii bogaţi, dar nu foarte înalţi", spune Ştefania.

Locuieşte în apropiere de Bucureşti şi în fiecare zi face naveta. Programul de lucru începe la ora 7.00 şi durează până la ultimul client, chiar şi în Ajun de Crăciun: "Stăm până la ultimul om care este în piaţă, nu putem să închidem şi să plecăm. Oamenii au tedinţa să lase pe ultima sută de metri achiziţionarea bradului, aşa am păţit în fiecare an".

Mulţi oameni vin în piaţă cu o zi sau două înainte de Crăciun, în ideea că preţurile scad, însă nu întotdeauna au acest noroc.

Soţul şi fratele Ştefaniei sunt mai mereu ocupaţi. Unul vinde, iar celălalt fixează, pentru clienţi, pomul în suport. Încearcă să ofere toate serviciile, astfel că vând şi picioare de brad de lemn, care costă 20 de lei, sau de metal, care costă 60 de lei.

În zona brazilor e mereu forfotă. "Eu caut un brad care să fie bun la preţ, să fie bogat şi să miroasă puternic, nu vreau un brad foarte mare deoarece nu am spaţiu suficient. Am un buget de 200 de lei pentru brad şi decoraţiuni", spune Aura, care a venit împreună cu mama ei să aleagă pomul de Crăciun, pe care în acest an îl va împodobi în culorile auriu şi roşu.

Diana şi-a văzut pomul de cum a ajuns: "L-am văzut de la intrare, mi-a plăcut că e bogat şi înalt". Bugetul ei pentru sărbători este de 3.000 de lei, bani din care trebuie sa cumpere de mâncare, cadouri şi pomul de Crăciun.

Brazii au bileţele cu preţul pe ei, dar cei mai mulţi clienţi negociază. "Le mai lăsăm puţin la preţ, acolo, pentru sufletul omului, pentru client contează şi 10 lei dacă îi laşi, se simte el bine", spune femeia care vinde brazi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
BRAZI,
COMERCIANŢI,
CRĂCIUN
/actualitate/reportaj-sa-vinzi-brazi-cea-mai-frumoasa-meserie-din-lume-14925318
14925318
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.