Revista presei economice din Romania

Postat la 15 septembrie 2010 17 afişări

Reforma spitalelor ii nemultumeste pe managerii din sistem; investitorii lasa balta tot mai multe proiecte, de la imobiliare la spatii de productie; pe larg, despre circuitul banilor Petrom-Vintu-Popa; retelele de hipermarketuri au deschis in 2010 doar cinci magazine.

Ministerul Sanatatii vrea sa faca de la sfarsitul lunii octombrie o clasificare a spitalelor, pe niveluri de competenta, de la "foarte inalt" la "limitat", insa primul dintre criteriile de clasificare, numarul de paturi, ii nemultumeste pe managerii unitatilor medicale, relateaza Gandul. Mai putin de 10% dintre dezvoltatorii imobiliari care au solicitat bancilor credite in primul semestru au avut succes, iar cei care au luat credit dezvolta in majoritate ansambluri cu buget sub 10 milioane de euro.

Banii cu care Sorin Ovidiu Vintu l-a alimentat pe Nicolae Popa, printr-un complicat traseu transfrontalier, provin din afacerile cu sindicalistii lui Liviu Luca, pe spatele Petrom, afirma Evenimentul Zilei, intr-o ancheta cu titlul "Circuitul banilor Petrom-Vintu-Popa". Fondul Proprietatea, un alt tun pregatit de SOV: in 2005, Vintu planuia sa puna mana pe Fondul Proprietatea, cu banii obtinuti dintr-un fond de investitii cu emisiune continua.

"Romania neterminata" este titlul unei analize din Adevarul care constata ca pamanturile lasate parloaga, constructiile nefinalizate si stocurile industriale s-au inmultit, intrucat lipsa de finantare si restrangerea pietelor i-au determinat pe investitori sa lase balta tot mai multe proiecte.

Produsele bio romanesti, putine si prea scumpe: desi suprafata cultivata ecologic a crescut in ultimii ani, piata locala a produselor bio nu depaseste 1% din consumul autohton, fata de 5% in Germania.

"Ce au bulgarii si nu vor romanii: un expert neamt", scrie Romania Libera, notand ca in Bulgaria, Compania de Autostrazi a cooptat un inginer neamt pentru a coordona proiectele, in timp ce omologii de la Bucuresti ai inginerului german sunt agronomi si juristi, toti membri de partid. Urmatorul val de restante vine de la IMM: Peste 31% din companiile romanesti intampina probleme cu lichiditatile, procent care plaseaza Romania cu mult peste tari precum Grecia sau Spania.

Retelele de hipermarketuri au deschis in 2010 doar cinci magazine, alte cinci au ramas proiecte pe hartie, iar retelele Carrefour, Real si Auchan - cei mai expansivi retaileri de profil pana in 2009 - nu inaugureaza niciun magazin in trimestrul patru, informeaza Ziarul Financiar. Noul ministru al comunicatiilor, Valerian Vreme, sustine folosirea softurilor gratuite in institutiile statului, ceea ce taia cheltuielile, dar ar duce si la o scadere a contractelor cu statul ale producatorilor de software de pe piata.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-7237414
7237414
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.